Zemřel Neil Armstrong, první člověk na Měsíci

26.08.2012

Zemřel Neil Armstrong, první člověk na Měsíci
Zemřel Neil Armstrong, první člověk na Měsíci (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ve věku 82 let včera zemřel Neil Armstrong, americký vojenský pilot, astronaut a univerzitní profesor. Příčinou smrti prvního člověka, který stanul na povrchu Měsíce, byly komplikace po operaci srdce, kterou podstoupil na počátku srpna.

Neil Alden Armstrong se narodil 5. srpna 1930 v ohijské Wapakonetě. Již v 16 letech získal pilotní licenci a krátce před dokončením studíí na Purdueově univerzitě vstoupil do amerického námořnictva. V roce 1955 zahájil působení v Národním poradním výboru pro letectví (NACA - předchůdce dnešního NASA) a účastnil se například zkušebních letů prvního nadzvukového stroje Bell X-1. Do vesmíru se podíval poprvé ve svých šestatřiceti letech coby velitel lodi Gemini 8.

Svou nejslavnější cestu podnikl Armstrong v roce 1969 společně s Edwinem Aldrinem a Michaelem Collinsem v rámci mise Apollo 11. Armstrong s Aldrinem 20. července úspěšně přistáli s lunárním modulem Orel na povrchu Měsíce a první jmenovaný po chvilce učinil svůj slavný "malý krok pro člověka, ale obrovský skok pro lidstvo".

Po svém návratu na zem se Armstrong přirozeně stal oslavovanou celebritou a ve Spojených státech mu byla dokonce udělena Prezidentská medaile Svobody. Kosmonautice se však věnoval nadále s velkou chutí. Po ukončení kariéry v NASA vyučoval na univerzitě leteckou mechaniku a působil jako konzultant v oboru letectví.

V posledních letech se Armstrong držel spíše v ústranní. Počátkem sprna podstoupil operaci srdce, při které mu byl voperován bypass. Ačkoliv se podle lékařů po operaci dobře zotavoval, Armstrongova rodina v prohlášení uvedla, že v posledních dnech u něj nastaly blíže neurčené komplikace.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Kosmonautika


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář