Týden ve světě letectví

02.09.2012

Týden ve světě letectví
Týden ve světě letectví (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na airshow v Americe dnes spadl Albatros, pilot nepřežil

Z letecké přehlídky v americkém Quad-City dorazila dnes ráno smutná zpráva. Při leteckém vystoupení zde havaroval letoun L-39 Albatros a jeho pilot nehodu nepřežil. Stroj se po dopadu mimo obydlenou oblast vzňal a byl kompletně zničen. Podle amerických deníků se pilotovi skupiny Hoppers Flight Jet Team nepodařilo dostat letoun pod kontrolu po 45° náklonu, po němž Albatros směřoval strmě k zemi. Pilot se nekatapultoval a není vyloučeno, že neměl katapult deaktivovaný. Ačkoliv panovalo v oblasti poměrně špatné počasí, patrně nebylo příčinou nehody. Další okolnosti se vyšetřují.

Spisovatel R. Bach se vážně zranil při nehodě svého letounu

Pilot a populární autor knížek s motivy letectví Richard Bach se zranil při nehodě obojživelného letounu Searey, který sám pilotoval. Podle některých svědků stroj zavadil podvozkem o dráty vysokého napětí krátce před přistáním na soukromou vodní plochu na ostrově San Juan severozápadně od Seattlu. Šestasedmdesátiletý pilot podle rodiny vyvázl se zlomeninou v rameni a zraněním hlavy. Jeho stav se však lepší.

Bacha proslavila zejména novela Jonathan Livingston Racek (1970), ve které, tak jako v mnoha dalších svých knihách, řeší autor skrze metaforické pojetí letectví a létání základní filosofické otázky, jako je svoboda člověka či jeho touha po poznání.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář