Nebe plné letadel zve 15. září na třetí ročník Dne letiště Letňany

06.09.2012

Nebe plné letadel zve 15. září na třetí ročník Dne letiště Letňany
Nebe plné letadel zve 15. září na třetí ročník Dne letiště Letňany (Zdroj: Aeroweb.cz)

Již příští sobotu 15. září se do pražských Letňan mohou těšit všichni fanoušci letadel, od historických replik přes akrobatické speciály po nedávno představené prototypy. Tyto stroje se společně ukážou na nebi i na zemi všem návštěvníkům 3. Dne Letiště Praha Letňany.

Ačkoliv podle organizátorů nebude mít akce žádný pevný časový plán s letovým programem, již nyní svou účast, ať již v rámci letových ukázek či pozemních exhibicí, přislíbili provozovatelé letounů jako Boeing Stearman či North American Harvard. Z historických letounů se v „domácích“ barvách ukáže třeba Avia BH-1 či Avia BH-5.


Stearman / foto Matěj Lelek

Skupinová představení přichystají letouny Bücker 131, pětice zlínů typu Trenér či tři již takřka legendární stroje československé výroby L-200 Morava. Mimo to se ve své nejlepší akrobatické formě předvedou Suchoj Su-31 či Extra 300. Jedním z vůbec nejnovějších letounů na letňanském nebi by měl být víceúčelový Evektor EV-55 Outback, který se poprvé odpoutal od země teprve v loňském roce.

Na své si přijdou i obdivovatelé menších leteckých aparátů, vrtulníků a modelů různých velikostí. Leteckou akrobacii v nejtišším provedení obstará kluzák MDM 1 Fox, na motivy závodů Red Bull Air Race se pak mezi pylony proženou borci na motorových paraglidech.

Součástí pozemní přehlídky budou také tzv. historické kempy, tedy plochy, které vás přenesou v čase i místě do minulosti. Kromě věrných replik letounů se můžete těšit i na dobovou pozemní techniku a protagonisty v historických oděvech.

K příležitosti dne letiště se v Letňanech slétnou také Nebeští andělé – spolek pilotů, kteří se zapojili do sítě dobrovolných dopravních zpravodajů. Navíc zde proběhne i setkání pilotů a letadel Letecké amatérské asociace ČR.


Bücker 131 / foto Jan Rudzynskij

Letadlem i po svých

Letiště bude po celou dobu akce otevřené pro přílety i odlety a návštěvníci, kteří plánují na akci přiletět, zaplatí snížený přistávací poplatek 100 Kč za letoun, bez ohledu na vzletovou hmotnost a počet osob na palubě. Letouny, vyrobené před rokem 1970, či jejich historické repliky jsou od poplatků osvobozeny. Zdarma mohou přiletět též členové spolku Nebeských andělů.

Pro návštěvníky se areál otevře v 10 hodin dopoledne a vstup je pro ně také zdarma. Pouze návštěvníci, kteří přijedou autem a využijí velkokapacitního parkoviště u vstupu, zaplatí 100 Kč za auto. Celý areál se navíc nachází v bezprostřední blízkosti stanice metra Letňany a autobusového terminálu příměstských linek.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář