Začíná cvičení Ramstein Rover, na deset dní omezí provoz v ČR

10.09.2012

Začíná cvičení Ramstein Rover, na deset dní omezí provoz v ČR
Začíná cvičení Ramstein Rover, na deset dní omezí provoz v ČR (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dnešní devátou hodinou oficiálně začla hlavní část vojenského cvičení jednotek Severoatlantické aliance Ramstein Rover 2012. Dle přílohy Letecké informační příručky (AIP) SUP 17/12 budou letounům NATO vyhrazeny prostory Viking, které se rozprostírají v jižních Čechách a na Moravě. Až do 20. září je tedy nutné brát zvýšený ohled na využití vzdušného prostoru České republiky.

Prostor Viking 1 se rozprostírá v blízkosti základny v Náměšti nad Oslavou a sáhá až do FL125. Prostor Viking 2 těsně přiléhá na severozápadní okraj řízeného okrsku Přerov a je vyhrazen od země do FL245. Prostory Viking 3, 4 a 5 se jsou vytyčeny v jižních Čechách a zasahují od 1 000 stop AGL až do FL245. Mimo to jsou vyhrazeny pruhové prostory TC (vždy od 1 000 ft. AGL do FL85), které jednotlivé "vikingy" spojují.

Letovému povolení budou během cvičení podléhat také civilní lety z letišť a ploch, kterých se Ramstein Rover dotýká. Prostor Viking 1 bude spravovat přibližovací stanoviště v Náměšti, prstor Viking 2 mimo CTR/TMA Přerov služba v Přerově a ostaní prostory či jejich části stanoviště MACC Praha.

Během cvičení se na nebi objeví zhruba padesátka letounů a zůčastní se jej asi 600 českých vojáků a 460 můžů a žen z dalších zemí NATO. Hlavním cílem cvičení je sladit postupy pilotů a předsunutých leteckých návodčích.

Podrobnosti o využití prostorů najdete v AIP/SUP 17/12 ZDE!

Mohlo by vás zajímat

Témata

Armáda ČR


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář