Od příštího týdne čekají piloty další omezení vzdušného prostoru

13.09.2012 5 příspěvků

Od příštího týdne čekají piloty další omezení vzdušného prostoru
Od příštího týdne čekají piloty další omezení vzdušného prostoru (Zdroj: Aeroweb.cz)

Řízení letového provozu ČR (ŘLP) zveřejnilo informace o chystaných omezeních vzdušného prostoru nad Českou republikou. První omezení se týká oblastí nad česko-polskými hranicemi z důvodu konání plachtařské akce Wave Camp 2012. Druhý případ omezí letový provoz v okolí Klatov. I nadále trvá omezení v sovislosti s vojenským cvičením Ramstein Rover 2012 (informovali jsme vás ZDE!).

Vlna od Krkonoš po Jeseníky

S blížícím se podzimem počasí brzy začne vytvářet vhodné podmínky pro létání ve vlně, proto se opět začnou pilotů nad Českou republikou týkat jistá omezení. Za týden, 20. září, začne podzimní plachtařská akce Wave Camp 2012 a s ní na omezenou dobu vzniknou dočasně vyhrazené prostory TRA 90A až J.

Nově vytvořené prostory se rozprostírají podél česko-polské hranice. Na západě začínají nad Frýdlantským výběžkem a na východě navazuje prostor TRA 90H na CTA ostravského letiště. Vyhrazené prostory, jejichž spodní hranici tvoří letová hladina FL95, budou využívány až do 31. března 2013.

Plánované využití prostorů bude zveřejňováno prostřednictvím AUP na stránkách ŘLP. Dokument s detailními informacemi najdete ZDE!



Padáky u Klatov

S omezením, i když podstatně menším než v předchozím případě, musí piloti počítat i kolem letiště Klatovy. Zde od 18. září do 19. října letošního roku budou trénovat holandští výsadkáři.

Z tohoto důvodu vzniknout celkem čtyři dočasně vyhrazené prostory Klatovy. Prostory Klatovy 1 a 2 tvoří soustředné kružnice se středem nad místním letištěm LKKT, vertikální hranicí od země do FL95 a poloměrem 3 NM, respektive 5 NM. Zbývající dva prostory jsou povětšinou nedalekými obcemi.

Plánové aktivace jednotlivých prostorů budou dostupné prostřednictvím AUP. Informace o aktivaci mohou piloti získat i na frekvenci Praha Information 126,1 MHz. V době využívání prostorů nebude žádnému letadlu do vyhrazených zón povolen vstup. Detailní informace s přesnou definicí hranic vyhlášených prostorů je opět dostupný ZDE!

Mohlo by vás zajímat

Témata

Armáda ČR


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Omezení

13.09.2012 v 21:20 JW

Jaká omezení pro piloty GA máte na mysli v souvislosti s vlnovým kempem v Jeseníkách? Já tam žádné nevidím

Odpovědět

RE: Omezení

13.09.2012 v 21:28 Adam Zuska

Samozřejmě záleží na aktivaci, ale v případě aktivovaných prostorů je třeba koordinovat vstup s Aeroklubem Jeseník. V případě odmítnutého vstupu (z jakéhokoliv důvodu) se může jednat o omezení...

Odpovědět

Vlnové prostory

15.09.2012 v 20:57 StaPo

bylo by vhodné zmínit, že ty vlnové prostory maj spodní hladinu FL95, ať neplašíte zbytečně UL-kohortu. A pro ty co by chtěli mermomocí do takových výšek s motorem se vyšplhati, tak pokud to bude podle pravidel VFR, tak AK Jeseník nemá důvod to nepovolit, větroně tam létaj podle stejných pravidel.

Odpovědět

vlna

19.09.2012 v 15:04 viktor

pro "UL-kohortu" to bude minimalne dobra informace a podnet k zamyleni o meteo situaci pokud prostory budou aktivni a vlna se bude litat

Odpovědět

Re:Vlnové prostory

22.09.2012 v 22:06 JW

To jsem měl na mysli, spodek prostorů je ve FL95, tedy pro GA žádné omezení, a ty kluzáky tam budou právě kvůli té aktivaci

Odpovědět

Přidat komentář