PŘÍLETOVÉ INFO: Dny NATO v Ostravě a letecká výstava FlyIn

17.09.2012

PŘÍLETOVÉ INFO: Dny NATO v Ostravě a letecká výstava FlyIn
PŘÍLETOVÉ INFO: Dny NATO v Ostravě a letecká výstava FlyIn (Zdroj: Aeroweb.cz)

Koncem týdne se již podvanácté otevřou brány ostravského letiště Leoše Janáčka v Mošnově široké veřejnosti. Budou se zde konat tradiční Dny NATO v Ostravě, Dny Vzdušných sil Armády České republiky a Mezinárodní výstava Leteckého průmyslu FlyIn 2012. Pokud plánujete od pátku do neděle přiletět vlastním strojem, musíte si mimo jiné vyžádat příletový a odletový slot.

Letošní ročník Dnů NATO láká na především na osvědčené hvězdy z minulých let – nebudou chybět elitní akrobati Red Arrows a předvede se i americký bombardér B-52. Ten by měl však vůbec poprvé před zraky návštěvníků i vzlétnout k ukázce na obloze. Dosud byl vždy legendární Stratofortress pouze součástí pozemní exhibice. Detailní program víkendové show zveřejní organizátoři ve čtvrtek.


B-52 Stratofortress / foto Matěj Lelek

Ještě před víkendovým hlavním programem začne na mošnovském letišti výstava leteckého průmyslu FlyIn. Odborné veřejnosti jsou určeny především dny čtvrtek a pátek, kdy budou probíhat také konference Nové trendy v civilním letectví a workshop Nové trendy v leteckém výcviku. Prezentace vystavovatelů pak budou součástí víkendového programu.

Chystáte se ve vlastním? Nezapomeňte na sloty!

Pokud plánujeme navštívit akci letecky, je třeba věnovat zvýšenou pozornost upravenému režimu příletů a odletů, zejména slotové koordinaci. Od pátku do neděle vyčlenili organizátoři celkem 246 časových oken, určených pro přílety a odlety návštěvníků. Zatímco sobotní sloty už jsou zcela vyčerpány, v pátek a v neděli je stále řada oken k dnešnímu dopoledni volných.

Sloty si můžete rezervovat na stránce ZDE!

Ve zmíněném období je třeba přiletět s letovým plánem, v němž bude také číslo slotu zaneseno v poli 18. Získané číslo slotu je poté třeba sdělit řídicímu při navázání kontaktu na Ostrava Radar / Mošnov Věž, podle výšky a prostoru, do kterého při příletu vstoupíte. Vstupní body do prostorů zůstávají beze změn.

Po přistání řídí pojíždění stanoviště věž. Pro návštěvníky bude výjezd z dráhy na travnatou plochu vymezen praporky naproti pojezdové Bravo, vystavovatelé budou vyklízet dráhu přes pojezdovou Golf.


Schéma stání návštěvníků / foto Letecký Brloh

Postupy pro odlety budou probíhat analogicky, v časech dle získaných slotů. V případě špatného počasí je možné přiletět a odletět dle pravidel IFR, ale i tak je třeba dodržet slotové časy.

Více informací o příletech a odletech najdete ZDE!

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny NATO


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář