Prvnímu dni Dnů NATO vévodil bombardér spolu s Red Arrows

22.09.2012

Prvnímu dni Dnů NATO vévodil bombardér spolu s Red Arrows
Prvnímu dni Dnů NATO vévodil bombardér spolu s Red Arrows (Zdroj: Aeroweb.cz)

Za vcelku větrného počasí a zatažené oblohy se dnes rozběhl hlavní program dvanáctého ročníku Dnů NATO v Ostravě a třetího ročníku Dnů Vzdušných sil Armády České republiky. Sobotnímu dni vévodila letecká ukázka bombardéru B-52 a vystoupení akrobatů Red Arrows.

Dopolední program leteckých ukázek začal krátce po půl deváté ranní, kdy se otevřely hlavní brány areálu mošnovského letiště. Oblohu brzy ovládly stroje jako F-16, MiG 29 či Eurofighter 2000. Zvláště efektní pak bylo takřka akrobatické vystoupení italského transportního stroje C-27J Spartan, který na nebi předvedl několik výkrutů a přemetů a zdatně konkuroval rychlejším a obratnějším letounům.

Devadesáti tisícový dav ze všeho nejvíce lákalo vystoupení bombardéru Boeing B-52, které se stalo prvním letovým vystoupením tohoto typu v Evropě po dlouhých třinácti letech. Několika průletům a dvěma letmým přistáním poté aplaudovalo celé letiště. Neméně potlesku si vysloužilo i akrobatické vystoupení sedmičky britských pilotů Red Arrows, kteří jedním z průletů připomněli i dva své loni tragicky zesnulé členy.


Rozchod skupiny Red Arrows / foto Vojtěch Novotný

Hlavní program, jehož součástí je i mezinárodní výstava leteckého průmyslu FlyIn 2012, bude probíhat také v neděli od devíti hodin. Letošní ročník mimo jiné oslavuje desetileté výročí od pražského summitu NATO, letová ukázka bombardéru B-52 zase připomíná šedesát let od jeho prvního vzletu.

Mohlo by vás zajímat

Témata

NATO Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář