Ruský těžařský holding chce v Kunovicích vyrábět nový typ letadla

02.10.2012

Ruský těžařský holding chce v Kunovicích vyrábět nový typ letadla
Ruský těžařský holding chce v Kunovicích vyrábět nový typ letadla (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ruský ekonomický deník Vedomosti zveřejnil informaci o chystané výrobě zcela nového typu letounu v kunovické firmě Aircraft Industries. Nový letoun bude určen pro ruské regionální aerolinky. Impuls k vývoji letounu vzešel od většinového vlastníka kunovické firmy, ruského těžařského holdingu UGMK.

UGMK má v úmyslu rozjet výrobu nového letounu v roce 2015. Dle vyjádření šéfa holdingu má jít o principiálně nový letoun, který má mít s jiným letounem vyráběným v Kunovicích, známým L-410, společný maximálně trup. Nový letoun se má vyznačovat delším doletem a ekonomičtějším provozem oproti zmiňovanému Turboletu.

V příštím roce mají být dokončeny zkoušky letounu a stanovena prodejní cena. Zatím není jisté jestli budou použity motory od českého výrobce nebo motory Pratt & Whitney. Zajímavostí je, že projekt je v Kunovicích veden pod označením L-610. Toto typové označení již v minulosti nesl jiný letoun z Kunovic, ten ovšem zůstal pouze u prototypů.

Před nedávnem jsme vás informovali o chystané výrobě modernizované verze Turboletu L-410 NG. Výroba nového Turboletu je stejně jako u "nového" L-610 naplánována na rok 2015. Lze spekulovat, zdali výroby obou typů budou nějakým způsobem souviset, například použitím shodných částí letounu, nebo se jedná pouze o náhodnou shodu.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Aktuality


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář