Soukromá vesmírná loď Dragon podruhé míří k ISS

08.10.2012

Soukromá vesmírná loď Dragon podruhé míří k ISS
Soukromá vesmírná loď Dragon podruhé míří k ISS (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dnes v 02:35 našeho času odstartovala raketa Falcon 9 s první soukromou nákladní lodí Dragon vstříc Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Jedná se již o druhý start Dragonu. O prvním startu, který proběhl v květnu letošního roku, jsme vás informovali ZDE! Dnešní start je sice druhým v pořadí, ale jako první je čistě komerční.


Dragon u Mezinárodní vesmírné stanice / Foto SpaceX

Start letu s označením CRS-1 proběhl úspěšně a po 11 minutách letu Dragon zaparkoval na oběžné dráze kolem Země. Nyní loď čeká tři dny trvající navádění na potřebnou oběžnou dráhu, aby mohlo dojít ke spojení s ISS.

Na palubě Dragonu je 400 kilogramů materiálu určeného pro ISS. Na zpáteční cestě poveze loď více než 900 kilogramů materiálu s výsledky experimentů a nepotřebného vybavení. Návrat na Zem by měl proběhnout 28. října.

Uvedení Dragonu do provozu značně zjednodušilo zásobování ISS a snížilo závislost NASA na Rusku. Když americké raketoplány ukončily provoz, zajišťovali zásobování stanice pouze rusové se svými loděmi Progress a Sojuz.

NASA si u výrobce Dragonu (firmy Space Exploration Technologies) objednala dvanáct letů k ISS za celkovou cenu 1,6 miliardy amerických dolarů a do budoucna plánuje využít Dragon i k přepravě astronautů na ISS.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Kosmonautika


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář