Irák koupí od České republiky 28 bitevníků L-159 Alca

13.10.2012 2 příspěvky

Irák koupí od České republiky 28 bitevníků L-159 Alca
Irák koupí od České republiky 28 bitevníků L-159 Alca (Zdroj: Aeroweb.cz)

Mnohaleté přání ministerstva obrany a Aera Vodochody se stalo skutečností. Někdo koupí české bitevníky L-159 Alca. Na nákupu 28 strojů se dohodli irácký ministr obrany Saadún Dulajmí s jeho českým protějškem Alexandrem Vondrou na jednání minulý týden.

Iráčané zakoupí 24 zbrusu nových bitevníků. Zbývající čtyři stroje budou pocházet z majetku ministerstva obrany, které nyní vlastní pět dvoumístných letounů L-159. Součástí kontraktu za téměř jednu miliardu dolarů bude kromě samotných letadel také logistická podpora, náhradní díly, výzbroj letounů a výcvik iráckých pilotů.

První letoun bude iráckému letectvu dodán už sedm měsíců po podepsání kontraktu. Dodávky zbrusu nových strojů by měly začít za dva roky.

Irácké letectvo v této chvíli prakticky neexistuje, proto se Irák snaží nakoupit potřebnou techniku v co nejkratším časovém horizontu. Mimo na naše bitevníky mají zájem i o americké stíhací letouny F-16. I přes veškerou snahu nebude prý podle agentury Reuters Irák schopen bránit svůj vzdušný prostor do roku 2020.

Mohlo by vás zajímat

Témata

AERO Vodochody


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

rád bych se mýlil....

16.10.2012 v 21:27 Mirek_H

Rád bych se mýlil, ale tahle zpráva byla asi spíše součást předvolební kampaně, aby se Saša Promopro Vondra jako kandidát do Senátu objevil v TV s něčím pozitivním. Schopnost Aera vyrobit NOVÝ letoun L159 je zhruba stejná, jako schopnost Prahy uspořádat letní olympijské hry....

Odpovědět

prý je velmi přesný

25.10.2012 v 9:20 Mav

V Letectví a kosmonautice před lety proběhla zpráva, že před asi 5 lety na střelbách NATO ve finsku L 159 porazila všechny ostatní letouny ( F16, F15, Mirage a spol. v přesnosti zásahů střelbou konvenční municí. Takže vynikající zbraňový systém. Co naše média - nic, mlčí o tom. Přece vše, co vyrobíme, je špatné a do šrotu. Před rokem mi osobně sdělil v Kunovicích jejich pilot, že když přistane F-16, běhá kolem ní mechanici, protože všude něco teče. Toto neplatí o L 159. Dolpní se, co má, a ihned do vzduchu. Buďme již také patrioti. Kolik zemí naší velikosti dokázala vyrábět to, co my? Tuto schopnost i přes zvýšené náklady bychom si měli zachovat, chceš-li mír, připravuj válku.

Odpovědět

Přidat komentář