Ministerstvo obrany nabízí nepotřebné bitevníky L-159 Alca

25.10.2012 1 příspěvek

Ministerstvo obrany nabízí nepotřebné bitevníky  L-159 Alca
Ministerstvo obrany nabízí nepotřebné bitevníky L-159 Alca (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pokud nemáte potřebných 55 milionů korun na nákup legendárního Hawker Hurricane, který nabízí v Británii (psali jsem ZDE!), a přesto toužíte po stíhacím letounu, nezoufejte. Ministerstvo obrany České republiky nabízí ve veřejné obchodní soutěži osm nepotřebných bitevníků L-159 Alca za 30 milionů korun za kus.

Letouny pochází z hangárů Aera Vodochody, kde se skladuje celkem 36 nepoužívaných zakonzervovaných bitevníků L-159. Do soutěže se mohou přihlásit jak firmy, tak i soukromníci, ale než začnete rozbíjet prasátko, je nutné vás informovat, že nad Českou republikou si s Alkou nezalétáte. Podle ministerstva obrany jsou totiž stroje určeny k vývozu do zahraničí. Pokud by zakoupený letoun zůstal na území České republiky, musel by být do roku 2015 zlikvidován.

Případný kupec musí mít navíc povolení na obchod s konvenčními zbraněmi a technikou. Další překážkou mohou být Spojené státy americké, které dodaly určité avionické systémy pro letoun a nyní pečlivě kontrolují, kam se jejich technologie vyveze.

Přestože je pro kupce překážek mnoho, slibuje si ministerstvo úspěšný prodej letounů za cenu v rozmezí 30-60 milionů korun. I tak se jedná o cenu skutečně minimální v porovnání s původní pořizovací cenou bitevníků 480 milionů korun za kus.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Hurricane

26.10.2012 v 17:16 Petr

Věčná škoda, že armáda tehdy nekoupila raději Hurricany...

Odpovědět

Přidat komentář