ÚCL zakáže používání laserů v okolí letiště Václava Havla

08.11.2012 3 příspěvky

ÚCL zakáže používání laserů v okolí letiště Václava Havla
ÚCL zakáže používání laserů v okolí letiště Václava Havla (Zdroj: Aeroweb.cz)

Úřad pro civilní letectví (ÚCL) vyhlásil formou Opatření obecné povahy ochranná pásma kolem pražského letiště Václava Havla, ve kterých bude možné používat laserová zařízení pouze se souhlasem úřadu. Ochranná pásma vznikla kvůli stále častějším případům oslňování pilotů laserovými paprsky. Jen v letošním roce hlásilo ozáření laserem 36 pilotů dopravních letadel.

Pilot provádějící přiblížení na přistání v noci má oči přivyknuté na zhoršené světelné podmínky a pokud je oslněn laserovým paprskem, trvá opětovná adaptace zraku na tmu 20 až 25 sekund. Po tuto dobu může být pilotova schopnost řídit letadlo snížena a tím pádem může být ohrožena bezpečnost letu. Piloty často oslňují lidé běžnými laserovými ukazovátky.

Ochranná pásma budou celkem dvě s odlišnými podmínkami pro používání laserů. První pásmo bude široké osm kilometrů a bude sahat do vzdálenosti deset kilometrů za každý konec dráhy. V prvním pásmu bude možné používat bez povolení ÚCL lasery s maximální hustotou výkonu 50 nanowattů na centimetr čtvereční. Druhé pásmo bude sahat do vzdálenosti 20 kilometrů a bez povolení je zde možné používat laser s hustotou výkonu 5 mikrowattů na centimetr čtvereční.

Vyhlášení pásem v podobě jakou nyní prezentuje ÚCL může přinést řadu problémů, jelikož zatím není vypracován seznam laserových zařízení, která budou podléhat povolení a která budou z povinnosti  získat povolení ÚCL vyjmuta. Tím pádem by se zákaz vztahoval i na zařízení typu DVD přehrávače nebo geodetických přístrojů. Podle mluvčího ÚCL Pavla Navrátila bude tento seznam vypracován během listopadu letošního roku.

Kompletní znění Opatření obecné povahy najdete ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

nesmysl

08.11.2012 v 12:45 Tomáš

Podle mě je to naprostý nesmysl. Jen buzerace pro normani lidi a ti kterých by se to mělo týkat samozdřejmně na nějaké nařízení kašlou takže se nic nezmění. Jen zase nějaký ouřada si vymyslel korýtko.

Odpovědět

zákaz laserů

08.11.2012 v 14:56 Honza

To se na ÚCL všichni zbláznili? Kdo tyhle nesmysly vymýšlí? Snad si nemyslíte, že se tímto zákazem problém vyřeší. Oslnění pilota laserovým paprskem byl vždy úmyslný čin. Tento zákaz nic neřeší. Jediné problémy to přinese slušným lidem. Všimli jste si například laserových pravítek na některém ručním elektrickém nářadí? Za jeho držení snad bude pokuta nebo kriminál? Raději by se měli úředníci zasadit o zanesení tohoto problému do trestního zákona. Když nejsou schopni se s tím vypořádat dle současného. V tomhle právním chaosu se tomu ani nedivím.

Odpovědět

Policajti nebudou moc měřit rychlost

09.11.2012 v 21:44 TeX

Tak Policajti nebudou moct měřit rychlost laserem u letiště :-)))))

Odpovědět

Přidat komentář