Dosud neotevřené berlínské letiště již čelí první žalobě

11.11.2012

Dosud neotevřené berlínské letiště již čelí první žalobě
Dosud neotevřené berlínské letiště již čelí první žalobě (Zdroj: Aeroweb.cz)

Druhá největší německá letecká společnost Air Berlin žádá odškodnění za několikáté odložení otevření nového berlínského letiště. Společnosti to způsobuje obrovské ztráty a rozhodla se proto podat žalobu. Provozovatel letiště se hájí tím, že nikdy nebyl s leteckými společnostmi smluvně dojednán závazný termín otevření. Ten se z původního listopadu roku 2011 posunul až na dosud platný říjen 2013.

"Ze zdržení zahájení provozu nového letiště vznikly Air Berlin značné škody, které zatím nemohly být plně vyčísleny. Odhadované dodatečné náklady a jiné škody ale do dneška dosáhly řádu desítek milionů eur," uvedl v prohlášení ředitel společnosti Hartmut Mehdor. Podle něj navíc ztrátu prohlubuje i fakt, že další berlínské letiště Tegel je už kapacitně přetížené, čímž trpí jak letiště samo, tak cestující a v konečném důsledky i aerolinky.


Foto Juergen Lehle (Albspotter.eu)

Zástupci nově budovaného aeroportu Willyho Brandta však takové výroky odmítají. "S aeroliniemi nemá letiště žádnou smluvní dohodu s pevným termínem otevření," uvedl prezident společnosti provozující letiště Rainer Schwarz. Letiště však svou odpovědnost přijímá a s již pevně nasmlouvanými klienty se dohodlo na odškodnění. Jde zejména o provozovatele kiosků, obchodů a služeb letištních terminálů.

Žaloba podaná společností Air Berlin by navíc nemusela být poslední. Již v minulosti tento krok zvažoval německý dopravce Deutche Bahn, který měl zajišťovat vlakovou přepravu cestujících na nový aeroport či vlajkový letecký dopravce Lufthansa. Ani jedna z firem se však k poslednímu kroku Air Berlin prozatím nepřidá.

Nově stavěné letiště Berlin-Brandenburg má být třetím největším letištěm v Německu. Vyrůstá v těsné blízkosti staršího letiště Schönefeld, jehož část infrastruktury (ale například i dráhu) bude využívat. V budoucnu by mělo letiště odbavit 27 milionů lidí ročně, plánuje se však schopnost odbavit až 45 milionů cestujících. O problémech s jeho otevřením pojednává tento článek ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář