Dneškem začíná přechod na nový formát letového plánu

12.11.2012

Dneškem začíná přechod na nový formát letového plánu
Dneškem začíná přechod na nový formát letového plánu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dlouho plánovanou změnu letového plánu, která nabude definitivní účinnosti ve čtvrtek 15. listopadu, odstartovalo dnes v jednu hodinu ráno třídenní přechodové období. Pro všechny lety tak již lze podávat letový plán v novém formátu.

Pro lety VFR platí, že od dnešní jedné hodiny ranní mohou být podávány letové plány jak v původním formátu, tak podle „vzoru 2012“. Pro lety VFR směřující mimo FIR Praha platí povinnost předkládat již pouze nový formát od čtvrtka 15. listopadu. Pro VFR lety vně pražského FIRu platí tato povinnost až od 16. listopadu.

Piloti, předkládající plán na let IFR, by jej měli ode dneška podávat již pouze v novém formátu, bez ohledu na polohu cílového letiště. Až do 15. listopadu však budou přijímány letové plány i dle starého formátu.

Změna formátu letového plánu je výsledkem snažení Mezinárodní organizace civilního letectví (ICAO) o úpravu některých položek letového plánu tak, aby lépe odrážely stále se zkvalitňující vybavení letadel, především v oblasti navigačních systémů. Pomoci to má hlavně řídicím letového provozu letového provozu při směrování a povolování letadel.

Novému formátu letového plánu jsme se více věnovali ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář