Armáda České republiky uzemní příští rok část letectva, chybí finance

13.11.2012

Armáda České republiky uzemní příští rok část letectva, chybí finance
Armáda České republiky uzemní příští rok část letectva, chybí finance (Zdroj: Aeroweb.cz)

Kvůli škrtům v rozpočtu, které zavádí vláda, bude muset Armáda České republiky omezit některé své aktivity. Toto omezení se významně dotkne i českého vojenského letectva jelikož bude nutné uzemnit některé vrtulníky a letouny.

V rozpočtu bude armádě příští rok chybět asi miliarda korun, která by jinak šla na generální opravy dopravních vrtulníků Mi-8 a Mi-17 ale také vládních „bizjetů“ Challenger a Jak-40. V roce 2013 budou tedy dopravní úkoly plnit dva Airbusy A-319CJ a čtyři letouny CASA C-295.

Nedostatek financí bude ovlivňovat provoz letectva nejen v příštím roce, ale také v roce následujícím. Na rok 2014 totiž připadá generální oprava vrtulníků W-3 Sokol, které v armádě slouží u záchranné služby.

Nejedná se o levnou záležitost. Generální oprava jednoho vrtulníku Sokol přijde na 100 až 120 miliónů korun a česká armáda jich provozuje celkem deset, z nichž šest musí na zmíněnou generální opravu.

Cena za opravu Sokola je dvakrát vyšší než za generální opravu Mi-17. Pokud se potřebných 700 miliónů korun nepodaří sehnat, bude možná armáda nucena předat provozování záchranné služby v Plzeňském kraji soukromé firmě. Dalším uvažovaným řešením by mohlo být vypsání tendru na nákup nových víceúčelových vrtulníků, které by nahradily zmíněné Sokoly a také bitevní Mi-24.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Armáda ČR


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář