Boeing 787 Dreamliner poprvé přistál v Praze, ukázal ho polský Lot

14.12.2012

Boeing 787 Dreamliner poprvé přistál v Praze, ukázal ho polský Lot
Boeing 787 Dreamliner poprvé přistál v Praze, ukázal ho polský Lot (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pražské letiště Václava Havla zažilo další slavnostní okamžik. Kolem 9:15 hodin dosedl na dráhu 06 poprvé nejnovější stroj z výrobní linky Boeingu - B787-8 Dremliner. "Letadlo snů" v barvách polského LOTu se v Praze předvedlo na běžné lince LO 523 z Varšavy.

Poprvé ale na sebe Dreamliner nechal v Praze čekat. Kvůli odmrazování na letišti ve Varšavě dorazil do Prahy s asi půlhodinovým zpožděním. Další zdržení si potom vyžádal efektní průlet nad dráhou 06/24. Oproti jiným letounům stejné kategorie se nebývale tichý Dreamliner usídlil na stojánce 22, kde pobyl asi hodinu.

Dnešní let Varšava-Praha byl vůbec první linkou Boeingu 787 v Evropě. Polský přepravce chce v rámci evropského turné ukázat Dreamlinera ještě v dalších osmi městech. Poté přesídlí na linky do New Yoru, Chicaga, Toronta či Pekingu, kde by měl postupně nahrazovat dosluhující Boeingy 767. V Praze se B787 polského Lotu ukáže ještě jedenáctkrát. Podrobný rozpis najdete ZDE!

Paradoxem je, že jen den před prvním letem Dreamlineru byl odvolán ředitel Lotu Marcin Piróg. Lot již v týdnu požádal o státní finanční pomoc ve výši šesti miliard a ohlásil propouštění více než čtvrtiny z dvou tisíc zaměstnanců. Polský ministr pokladu Mikolaj Budzanowski, pod jehož rezort přepravce spadá, zdůvodnil odvolání šéfa společnosti jeho osobní odpovědností za špatné hospodaření v posledních letech.

Další informace najdete na našem Facebooku ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář