Vina za květnovou havárii Superjetu 100 padá na piloty

20.12.2012

Vina za květnovou havárii Superjetu 100 padá na piloty
Vina za květnovou havárii Superjetu 100 padá na piloty (Zdroj: Aeroweb.cz)

Indonéská Národní komise pro bezpečnost v dopravě  zveřejnila závěry vyšetřování nehody dopravního Suchoje Superjet 100 z letošního května. Podle vyšetřovatelů nesou vinu za nehodu, při které zahynulo všech 45 lidí na palubě, piloti osudného letu.

Posádka vědomě ignorovala varování přístrojů o možné srážce s terénem. Po opakovaném varování kapitán letu přístroj vypnul, jelikož se posádka domnívala, že jim nehrozí skutečné nebezpečí a v přístroji je pouze zastaralá databáze, která spouští varovný signál. Toto nerespektování přístrojů v kombinaci s neznalostí okolního terénu zapříčinilo, že letoun narazil do hory Mt. Salak a byl kompletně zničen.

V době nehody byli na palubě převážně zástupci společnosti Suchoj s potenciálními zákazníky z Indonésie. Nehoda vrhla stín na zbrusu nový dopravní letoun a výrobce se obával zrušení zakázek od indonéského dopravce Sky Aviation. Asi měsíc před ukončením vyšetřování však vláda Indonésie letoun certifikovala a Sky Aviation převezme všech dvanáct objednaných Superjetů 100.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář