Během týdne se objevily tři závažné poruchy Dreamlinerů

11.01.2013

Během týdne se objevily tři závažné poruchy Dreamlinerů
Během týdne se objevily tři závažné poruchy Dreamlinerů (Zdroj: Aeroweb.cz)

Tento týden potkala nejmodernější typ dopravního letadla Boeing 787 série technických závad. Dva incidenty se odehrály na letišti v americkém Bostonu. Jeden problém s Dreamlinerem hlásí také z Japonska.

V pondělí 7. ledna vypukl požár na palubě Dreamlineru patřícímu japonské společnosti Japan Airlines. Oheň se objevil krátce po vystoupení cestujících, díky čemuž se také při požáru nikdo nezranil. Příčinou incidentu byla exploze baterie pomocné jednotky.


Hašení požáru v nákladovém prostoru Dreamlineru

O 24 hodin později hlásil problémy další Dreamliner společnosti Japan Airlines. Z letounu na zemi uniklo přibližně 150 litrů paliva. Na palubě Dreamlineru bylo v tom okamžiku 178 cestujících a jedenáct členů posádky. Stroj byl odtažen na technickou prohlídku, kde byla odhalena blíže nespecifikovaná mechanická závada. Po opravě stroj odlétl do Tokia.

Třetí ze série incidentů se týkal letounu patřící All Nippon Airways, který měl problémy s brzdami, a dopravce musel zrušit jeden vnitrostátní let. O jak závažnou poruchu se jednalo, oficiální zprávy neuvádějí.

Přestože problémy nejnovějších boeingů vyvolaly značný rozruch, aerolinky používající Dreamliner nehodlají z nastalé situace vyvozovat žádné důsledky. Vedení aerolinek provozujících "sedm-osm-sedmičky" shodně prohlašují, že poruchy souvisí s krátkou dobou komerčního provozu letounu a dosud nebyly „vychytány všechny mouchy“.

Boeing dosud prodal 848 Dreamlinerů, z toho 49 jich bylo dodáno zákazníkům. Katalogová cena jednoho letounu činí 207 milionů amerických dolarů (4 miliardy korun).

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář