Databáze letišť 2013 vyjde v březnu i s volnými listy všech letišť

18.01.2013 5 příspěvků

Databáze letišť 2013 vyjde v březnu i s volnými listy všech letišť
Databáze letišť 2013 vyjde v březnu i s volnými listy všech letišť (Zdroj: Aeroweb.cz)

Nejpoužívanější tištěná pomůcka pro plánování letů - Databáze letišť vydávaná společností Avion Patrika Sainera - vyjde letos 8. března. Verze Profi, která v loňském roce obsahovala pouze SLZ plochy na volných listech, bude letos obohacena o volné listy s podklady všech letišť v České republice a na Slovensku (celkem 216 letišť a ploch!). Profi verze bude navíc obsahovat leteckou mapu 1 : 500 000 České a Slovenské republiky.

Jelikož oficiální mapu ICAO v měřítku 1 : 500 000 letos na jaře Řízení letového provozu (ŘLP) nebude vydávat, neboť nedochází k takovému počtu změn jako v letech minulých, bude součástí Profi verze mapa stejného měřítka vydaná Leteckou amatérskou asociací (LAA) České republiky. Nově bude tato mapa na rubové straně obsahovat také mapu Slovenska 1 : 500 000, po které je mezi českými piloty dlouhodobě poptávka.

LAA pro členy Svazu UL v letošním roce vydá své mapové podklady v měřítku 1 : 200 000 ve formě atlasu, jak tomu bývá každý druhý rok. Jelikož nově zpracovává mapové podklady této mapy také Patrik Sainer, budou mapy sjednoceny s mapami uvedenými v Databázi letišť.

 
Ukázka přední a zadní strany volného listu letiště Benešov (kliknout pro zvětšení)

Databáze letišť CZ bude stát 290 Kč. Za verzi CZ + SK zaplatíte 370 Kč. Verze Profi, obsahující tedy klasickou Databázi letišť CZ + SK, navíc všechna letiště v ČR a na Slovensku na volných listech formátu A5 včetně letní změnové služby, dále praktický kroužkový šanon na volné listy Profi verze a leteckou mapu 1 : 500 000 ČR i Slovenska, bude stát 790 Kč. Provozovatelé leteckých škol mohou využít oblíbené distribuce Databází letišť během zimních školení - více informací na www.aerobaze.cz/zima.

Členové Svazu UL LAA (k členství se lze přihlásit na www.laacr.cz) obdrží za roční členský poplatek 500 Kč Databázi letišť ve verzi Profi včetně klasické Databáze letišť CZ+SK a k tomu letecký atlas LAA v měřítku 1 : 200 000.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Android

19.01.2013 v 19:22 Jakub

Upřímně, docela bych bral, kdyby něco vyšlo i pro Androidí tablety... Nevíte o tom někdo něco?

Odpovědět

RE: Android

20.01.2013 v 12:15 Patrik Sainer

Dobry den, pro operacni system iOS od Apple mame skoro hotovu aplikaci obsahujici nejen Databazi letist a Databazi letist PROFI, ale navic take letecke mapy vcetne zakladni navigace a napriklad aktualni pocasi. Doufam, ze tak do mesice by jiz mohla byt aplikace na AppStoru (urcite najdete informaci zde na AeroWebu jakmile bude aplikace dostupna). Pro platformu Androidu vyvynuli s nasi podporou aplikaci Ve SmartMaps - obsahuje leteckou mapu a velkou cast informaci z Databaze letist - viz: http://www.smartmaps.cz/smartmaps-aero/ .

Odpovědět

Android

20.01.2013 v 17:35 off

Jen pro doplnění - SmartMaps AERO používám, ovládání sice ze začátku není nic moc intuitivního a chce si to zvyknout, ale když se to člověk naučí, už to funguje moc pěkně.

Odpovědět

Android

07.04.2013 v 9:58 John

Aplikaci SmartMaps Aero jsem v minulem roce chvilku pouzival, ale zdaleka mi nevyhovoval tak, jako XCSOAR, ktery nyni vyuzivam. Nehlede na to, ze Aero je placene, a pokud chcete mapu s vetsim rozlisenim, tak si musite opet priplatit, narozdil od XCSOAR, ktery je zdarma a ma mnoho funkci navic.

Odpovědět

Smart Maps je perfektní

07.04.2013 v 14:52 Tom

Vyhovují mi tři věci: 1. stažení zdarma, takže ji ověříte na navigaci, kterou máte po ruce, vyzkoušíte rychlost, ovládání atd. - zadarmo 2. možnost použití i v terénu, na motorce atd. - zdarma mapa ČR a SR 3. v letadle užitečné funkce jako rychloměr, kompas, záznam trasy včetně výšek - vše ZADARMO Nevyhovuje mi letecká vrstva LAA, protože není zadarmo. Kdyby šlo o bezpečnost, tak by se minimálně členům poskytovala zadarmo, jako se poskytuje papírová mapa (velmi záslužný čin a jistě má vyšší hodnotu, když ji někdo musí tisknout, skládat a vozit na místo, kde se zabalí k Pilotu 3/2013) Takže - smartmaps.exe je super program, rychlý a nepadající - škoda jen té letecké vrstvy a politiky (schválně nepíšu čí)... ¨ Pomalý chod na iPadech atd. neřeším, protože pro tato zařízení vyvíjí kdekdo, ne všichni umí programovat a i když umí, tak celkově odezva nových systémů je kvůli milionům řádků zbytečného kódu v nových a nových verzích pořád pomalejší a pomalejší.

Odpovědět

Přidat komentář