Na letošní Aviatickou pouť do Pardubic zavítá „létající pevnost“

11.02.2013

Na letošní Aviatickou pouť do Pardubic zavítá „létající pevnost“
Na letošní Aviatickou pouť do Pardubic zavítá „létající pevnost“ (Zdroj: Aeroweb.cz)

Organizátoři Aviatické pouti 2013 hlásí první velký „úlovek“. Tradičního leteckého představení v Pardubicích se letos zúčastní také legendární letoun Boeing B-17 Flying Fortress.

V současnosti jediný letuschopný exemplář tohoto typu provozovaný v Evropě přiletí do Pardubic z Velké Británie a představí se po oba dny v komponovaném programu zaměřeném na činnost amerického letectva nad Protektorátem Čechy a Morava.

Čtyřmotorový bombardér, který navštíví Pardubice, nosí na své přídi namalovaný efektní motiv Memphiské krásky. Ten je na letadle namalován od roku 1989, kdy si stroj zahrál hlavní roli ve filmu Memphis Belle, popisujícím příběh první B-17, která úspěšně absolvovala 25 misí nad nepřátelským územím.

Slavný bombardér B-17G se představí v rámci Aviatické pouti v pardubické premiéře. Ačkoliv svazy bombardérů tohoto typu létaly za druhé světové války se svým smrtonosným nákladem nad Pardubice, na zdejším letišti doposud žádný stroj tohoto typu nepřistál.

Aviatická pouť se uskuteční o víkendu 1. a 2. června a její hlavní program, letos uváděný mottem „Tenkrát na východě“, se bude během následujících pěti měsíců teprve tvořit. Ve zvýhodněném předprodeji je však již možné zakoupit všechny druhy vstupenek.

Více informací najdete na stránkách akce ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář