Letiště ve Varech uvažuje o prodloužení a rozšíření dráhy

22.02.2013

Letiště ve Varech uvažuje o prodloužení a rozšíření dráhy
Letiště ve Varech uvažuje o prodloužení a rozšíření dráhy (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letiště v Karlových Varech by mohlo mít v budoucnu delší a širší vzletovou a přistávací dráhu. Podle zástupců aeroportu by schopnost letiště obsluhovat větší letadla přilákala do regionu více aerolinek a tím pádem i návštěvníků. Současná kategorie letiště totiž umožnuje odbavovat jen stroje do rozpětí křídel 36 metrů a nepřesahující jmenovitou délku vzletu 1 800 m.


Foto Letiště Karlovy Vary

Vhodnost prodloužení a rozšíření ranveje vyplynulo ze studie, kterou si letiště nechalo zpracovat. Ačkoliv vedení Karlovarského kraje zatím nemá představu, kdo by případnou dostavbu dráhy financoval, letiště je na úpravy plochy připraveno. "Podle odhadů z roku 2008 by dostavba dráhy stála jednu miliardu. V současných cenách by to mohlo být asi 600 milionů korun," uvedl pro ČTK náměstek krajského hejtmana Petr Navrátil.

Letiště v Karlových Varech je v současnosti vybaveno asfalto-betonovou dráhou 11/29 o rozměrech 2 150 x 30 m. Ačkoliv je celková délka ranveje přes dva kilometry, její jmenovitá délka, ovlivněná mimo jiné maximální vzletovou hmotností daného stroje, řadí letiště do kategorie 3C.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letiště


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář