FOTOREPORTÁŽ: Den ve vzduchu...s řadou hvězd

05.05.2013 1 příspěvek

Stovky lidí se minulý víkend sešly na tradiční akci Den ve vzduchu s rádiem Kiss Proton. Připomeňme si týden staré dění na letišti v Plasech u Plzně skrze několik fotografií.

FOTOREPORTÁŽ: Den ve vzduchu...s řadou hvězd
FOTOREPORTÁŽ: Den ve vzduchu...s řadou hvězd (Zdroj: Aeroweb.cz)

Měli jsme štěstí. I přes poměrně nepříznivou předpověď bylo počasí o minulém víkendu téměř ideální pro zhlédnutí mnoha zajímavých strojů i doprovodného programu. Akce začala okolo 14. hodiny průletem stíhačky JAS 39 Gripen, kromě níž armáda České republiky předvedla i svůj největší vrtulník Mi-24.

Z akrobatů se naprosto dokonale předvedl maďarský mág Péter Besenyei se speciálem Corvus Racer 540. Tento pán s výrazem maďarského grófa se do povědomí široké veřejnosti asi nejvíce zapsal jako pilot a vlastně i autor myšlenky seriálu leteckých závodů Red Bull Air Race, kterých se možná opět dočkáme. O tom jsme více informací psali ZDE!

Následovalo číslo, které nemá ve světě obdoby – skupinová akrobacie čtyř strojů Z-50LX skupiny Flying Bulls vedené Radkou Máchovou. Jejich přesná pilotáž a propracované manévry celého boxu někdy opravdu berou dech.

Nelze popsat do detailu všechna čísla programu, ať to je tichá krása akrobacie kluzáku Lo-100 s pilotem Milošem Ramertem, nebo naopak svištění tryskovým motorem z továrny ve Velké Bíteši poháněného kluzáku L-13 Blaník, díky němuž má tak překvapený divák jedinečnou příležitost vidět touch n‘ go s kluzákem.

Oko návštěvníků i jejich fotoaparátů potěší také vystoupení klasiky – letounu Z-37 Čmelák, eventuelně skupinová akrobacie tří replik Bü-131 Jungmann.

Nelze také bez povšimnutí minout letadlo XL-113, které vzniklo v osmdesátých letech jako prototyp lehkého stroje pro aplikaci chemických postřiků. Je to konstrukce vycházející ze stejného hnízda jako Bačostroj nebo Vivat, totiž z L-13 Blaník. Poháněn je motorem Rotax 912 a na rozdíl od výše jmenovaných má příďový podvozek.

Kdo modelaří, určitě se rád zastavil v dobovém táboře pilotů RAF s maketou letounu Supermarine Spitfire Mk.IX a při té příležitosti si prohlédl výstavu hasičské techniky, případně se proletěl po kraji v cessně nebo ve vrtulníku Robinson 44.

Sečteno a podtrženo, bylo to velice příjemně strávené odpoledne.

Fotogalerie Ilji Petříka
(pro zvětšení klikněte na daný snímek)

Fotogalerie Mariana Henče
(pro zvětšení klikněte na daný snímek)

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

parádní

05.05.2013 v 21:10 Miri

Velká poklona organizátorům. Nejen zajištění všech podružných záležitostí (značení, parkování wc, atp.) , volba programu bez hluchých míst a nástup jednotlivých "čísel", ale hlavně moderátorská dvojice byla skvěle sehraná. Na leteckých dnech jde většinou o 2 extrémy - odborný komentář s množstvím odborných termínů ale suchý, bez vtipu (viz CIAF atp.), nebo o trapnou show rádobybavičů, kteří o letectví do té doby nezavadili (viz loňské Letňany). Moderátoři, kteří byli letos v Plasech byli nejenom vtipní, ale hlavně připravení a věděli všechna "čísla" nejenom letecká skvěle okomentovat, neznalé poučit a všechny pobavit.

Odpovědět

Přidat komentář