V Madridu spadl při přehlídce proudový letoun, pilot zemřel

06.05.2013

V Madridu spadl při přehlídce proudový letoun, pilot zemřel
V Madridu spadl při přehlídce proudový letoun, pilot zemřel (Zdroj: Aeroweb.cz)

Španělskou metropolí včera po poledni otřásla smutná tragédie. Při letecké přehlídce historických letounů na městském letišti Cuatro Vientos havaroval letoun Hispano HA-200 Saeta poté, co nad ním jeho pilot údajně ztratil kontrolu a narazil do místního hangáru. Pětatřicetiletého pilota zpoza kniplu sice vytáhli přivolaní záchranáři živého, ale muž po převozu do nemocnice těžkým zraněním a popáleninám podlehl.

Z dostupného videozáznamu je patrné, že se proudový letoun z 50. let před nárazem pokoušel o zvrat, ale pilot do něj zřejmě vstoupil příliš nízko. Po vybrání sestupného oblouku se tak nacházel jen několik metrů nad zemí a přímo před hangárem místní policie, kde se v tu chvíli nacházel jeden vrtulník. Podle dosavadních informací bylo při nehodě zraněno asi 13 lidí.

Stroj Hispano HA-200 Saeta byl prvním proudovým letounem vyráběným ve Španělsku. Ve vzduchu létal celkem v šesti verzích, primárně určených španělským vzdušným silám. Jedna verze se však licenčně vyráběla v Egyptě přímo pro tamní letectvo. Celkem bylo vyrobeno 200 kusů.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody balonů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář