Pořadatelé zveřejnili program Aviatické pouti v Pardubicích

07.05.2013

Pořadatelé zveřejnili program Aviatické pouti v Pardubicích
Pořadatelé zveřejnili program Aviatické pouti v Pardubicích (Zdroj: Aeroweb.cz)

Organizátoři Aviatické pouti uváděné letos pod mottem Tenkrát na Východě dnes zveřejnili plánovaný časový program akce, kterou přivítají Pardubice během prvního červnového víkendu. Hlavními prvky obou dní budou letecký průmysl mezi světovými válkami v Československu, hloubkové lety Spojenců nad obsazenou Evropou či zlatý věk proudové éry armádního letectva.

Ještě na pátek jsou naplánovány přílety a nácvik účinkujících letadel a jejich posádek. Večer pak zahraje návštěvníkům skupina Elán. Plný letový program je pak naplánován na následující dny. V sobotu i neděli bude areál letiště otevřen návštěvníkům od 8:00 do 20:00. Po celou tuto dobu budou probíhat vyhlídkové lety pro veřejnost a doprovodný program akce. Hlavní letecký program začne oba dva dny těsně po poledni.

V sobotu otevře program ukázka letecké techniky Armády České republiky se stíhačkami JAS-39 Gripen, bitevníky L-159 Alca a vrtulníky Mil Mi-24 a W3A Sokol. Další ukázky pak začnou v době první republiky představením letounů Avia BH.1 nebo Tatra 101. Následovat budou divadelně zpracované bitvy z druhé světové války s plejádou strojů ze všech stran fronty. Za zmínku určitě stojí čtyřmotorový bombardér B-17 Flying Fortress, Messerschmitt Me-109 nebo ruský dvouplošník Polikarpov Po-2.

Od šestnácti hodin je připraven blok ukázek s názvem Zlatý věk proudové éry, ve kterém se představí kromě známých českých strojů L-29 Delfín a L-39 Albatros i takové rarity jako Hawker Hunter nebo první proudový stíhač používaný Angličany za druhé světové války Gloster Meteor. Příznivce bezmotorového létání jistě zaujme aerovlek kluzáku Lo-100 českým dvouplošníkem Aero-104, po kterém bude následovat bezmotorová akrobacie.

Na letošní Aviatické pouti nebudou chybět ani světoznámí The Flying Bulls Aerobatic Team, kteří na svých Zlínech 50 vždy předvádí dech beroucí vystoupení. Před závěrem programu se za dobrého počasí odehraje i hromadný vzlet horkovzdušných balonů.

Nedělní program prakticky kopíruje sobotu, pouze dojde ke změně časů několika leteckých ukázek. Pokud ještě nemáte vstupenky, je možné je stále zakoupit v předprodeji za 260 Kč za jednodenní vstup.

Úplný program akce naleznete ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář