Cirrus zapisuje pátou generaci

14.05.2013 10 příspěvků

Historie letadel Cirrus se začala psát v březnu 1995, kdy vzlétl první prototyp letadla označený SR20. Po intenzivních zkouškách se rozběhla sériová výroba a Cirrus SR20 se rázem stal vážným konkurentem ostatním letadlům.

Cirrus zapisuje pátou generaci
Cirrus zapisuje pátou generaci (Zdroj: Aeroweb.cz)

Celokompozitový letoun navržený vizionáři bratry Klapmeiery přinášel zcela zásadní inovace a novinky do té doby v oblasti všeobecného letectví neznámé. Mimo to významně zamíchal karty na leteckém trhu. Důkazem je jednak 5 500 prodaných kusů různých verzí a také skutečnost, že na zcela nový proudový typ SF50 Vision registruje Cirrus již 500 prodaných čekacích pozic.

Filozofie

Filozofií bratrů Klapmeierů je létat pohodlně a jednoduše s vysokou mírou bezpečnosti. Všechna letadla jsou vybavena padákovým záchranným systémem a pozdější výrobní série i airbagy v poutacích pásech na předních sedadlech. Všechna sedadla jsou konstruována na absorbování nárazu do přetížení 26 G a kabina je vyztužená i pro případ možného převrácení letadla. Instalovaný raketový záchranný systém umožňuje bezpečné létání s jednomotorovým letadlem v noci nebo za podmínek IFR.

Filozofie vychází i ze statistik, kde u amatérských pilotů nejsou dvoumotorová pístová letadla ne úplně bezpečná. Jak dokládá dlouhodobé pozorování, tak až u 80 % nehod dvoumotorových letadel je prvotním důvodem nezvládnutí jednomotorového letu respektive nezvládnutí asymetrického tahu pohonné jednotky. Navíc dva motory u letadla přinášejí i dva výrazné odpory vzduchu, dvojité problémy a dvojnásobnou pravděpodobnost vysazení pohonné jednotky. Zároveň se jedná o dvojnásobné náklady a vyšší spotřebu. Zjednodušeně řečeno, taháte s sebou nepotřebnou hmotu jen proto, abyste jako amatérský pilot nezvládl jednomotorový let.

Letadlo pro výcvik

Kvality cirrusů potvrzuje několik desítek letadel objednaných ve velkých počtech pro primární výcvik. Po vzoru univerzity v Michiganu a v Severní Dakotě objednala floridská univerzita v Palm Beach třicet letadel SR20. Následovala ji letecká škola Delta Connection s pěti desítkami Cirrusů SR20 a nyní další přibližně čtyři desítky letadel objednaly školy v Číně.

Největším úspěchem se stala objednávka amerického letectva USAF s celkem 25 letadly Cirrus SR20 provozovaných s vojenským označením T-53A. V americkém letectvu cirrusy nahradily doposud používaná pronajatá letadla Diamond DA 40. Jeden z hlavních důvodů pro takové rozhodnutí je, podle vyjádření amerického letectva, jejich nejlepší standardní vybavení na současném trhu cvičných letadel.

V roce 2012 byly Cirrusy SR20 a SR22 vybrány firmou Cassidian Aviation Training Services (CATS) ve veřejném tendru pro francouzské letectvo a námořnictvo. Letka třinácti Cirrusů SR20 zaměřená na pilotní výcvik ve francouzských vzdušných silách bude doplněna sedmi Cirrusy SR22 určenými pro výcvikové lety navigátorů NOSA (Navigating Offi cers Arm Systems) a koordinaci letů. Další tři Cirrusy SR20 budou určeny pro studenty Ecole Navale. Cirrusy nahradí dosavadní domácí letouny Socata.

Situace je ale opačná u letecké dopravy, resp. u profesionálů, kteří mají pravidelný půlroční výcvik a přezkoušení na dvoumotorových strojích. U letadel Cirrus v případě vysazení pohonné jednotky a nemožnosti bezpečně nouzově přistát prostě zatáhnete za rukojeť, nastane rána, decelereace a letadlo se celé snese na popruzích na zem.

Inovace především

Neustálá inovace je typickým prvkem, který dělá z Cirrusu bezpečné, vysokovýkonné a všestranné letadlo. Od prvního vzletu byl typ SR20 doposud průběžně inovován. V průběhu výroby se standardem stal elektronický systém eTAWS varující před srážkou s terénem, či skleněný kokpit Avidyne, později zaměněný za dnes standardní Garmin Perspective. Potvrzením stálé inovace je také skutečnost, že firma Cirrus Aircraft během relativně krátké doby produkce uvádí na trh již pátou generaci letadel řady SR22 a SR22T.

První Cirrus SR22 s 310koňským motorem byl uveden na trh v roce 2001 a od té doby se vyvinula řada nového vybavení, které se standardně osazuje do těchto letadel. Jedná se například o odmrazování do známé námrazy označované jako FIKI (Flight Into Known Icing), klimatizace, infrakameru, elektronický stabilizační systém ESP a od roku 2012 je instalován také satelitní telefon, který v součinnosti s Perspective Global Connect umožňuje vyhodnocovat aktuální počasí přímo za letu.

Zkušenosti výrobce ukazují, že co nejbohatší vybavení dnes požaduje naprostá většina zákazníků. A právě rozšíření vybavení se stalo důvodem k nutnému zvýšení užitečného zatížení a tím i ke zvýšení maximální vzletové hmotnosti.

Užitečné zatížení Cirrusu GENERATION 5

SR22

SR22T

standardně vybavené letadlo

608 kg

572 kg

s plnýmy nádržemi paliva

357 kg

321 kg

s palivem na 3h letu a 45 min IFR rezervou (standardní vybavení letadla)

442 kg

410 kg

plně vybaveného letadla GTS s odmrazováním FIKI a klimatizací

535 kg

498 kg

plně vybaveného letadla GTS s odmrazováním FIKI a klimatizací s plnými nádržemi paliva

285 kg

248 kg

plně vybaveného letadla GTS s odmrazováním FIKI a klimatizací s palivem na 3h letu a 45 min IFR rezervou

369 kg

336 kg

Proudová vize – Cirrus Jet SF50 Vision

Prototyp velmi lehkého sedmimístného proudového stroje se poprvé představil v červnu 2008. SF50 by se měl stát dalším jednoduchým krokem pro majitele a piloty cirrusů s podobnou filozofií a jednoduchou možností přeškolení. Bude vybaven padákovým záchranným systémem CAPS, motorem Williams FJ33 s tahem 8,5 kN. Alan Klapmeier několikrát upozornil na to, že nový jet není určen ani pro korporátní segment trhu, ani pro aerotaxi, ale především pro soukromé piloty, a tomu byl podřízen i jeho design.

Jednou z řady novinek loňského roku se stala instalace flexibilního sklopného sedadla. Užitečná nosnost však nebyla zvýšena a při obsazení všech míst se hmotnost musela ušetřit na zavazadlech či palivu. Proto konstruktéři uskutečnili analýzu všech částí letadla a naprosté většiny systémů s cílem upravit je tak, aby bezpečně snášely zvýšenou vzletovou hmotnost. Za tímto účelem mnohé konstrukční uzly jako hlavní nosník, podvozek apod. překonstruovali a významnou měrou zesílili.

Zvýšená vzletová hmotnost na současných 3 600 lb (1 632 kg) umožňuje i s větším množstvím paliva přepravovat pátou osobu a standardní rozsah zavazadel, případně malý náklad. Realizované změny zavedené u modelové řady roku 2013 dávají letadlům Cirrus SR22 a SR22T nejvyšší užitečné zatížení ve své třídě.

Velkou změnu doznal padákový záchranný systém se zvětšeným vrchlíkem a novým, technologicky pokročilejším odpalovacím raketovým systémem. Pro rok 2013 je vydaná speciální edice inspirovaná proudovým Cirrusem SF50 nazvaná Vision Inspired Special Edition.


Ke standardnímu přístrojovému vybavení patří avionika Garmin Perspective. Přepravu větších zavazadel, například lyží, usnadňuje dělené, sklopné zadní sedadlo

Jak je to s tou vývrtkou aneb jedna paní povídala

Jedna paní od konkurence povídala, že Cirrus má padák z důvodu neschopnosti vybrat vývrtku. Tato polopravda je neúplná. Na vině je i neznalost amerických požadavků na certifikaci, a to paragrafu 23.231 předpisu PART 23. Tento paragraf americké FAA při certifikaci letounů v kategorii normální vyžaduje splnění jednoho z dvou požadavků. Buď odolnosti – rezistenci vůči pádu do vývrtky (nekoordinovaný pád), případně jednoduchého vybíraní vývrtky po jedné otočce nebo třech vteřinách (podle toho, co je delší), a to ne víc než jednu otočku od zásahu do řízení pro vybrání vývrtky. Toto musí být demonstrováno u všech konfigurací letadla. To je pravděpodobně jeden z důvodů, proč některá česká letadla nebyla certifikována v USA, kde počet provozovaných letadel tvoří tři čtvrtiny celosvětového všeobecného letectví.

Ze statistik za 25 let od roku 1972 vyplývá, že pouze 7 % případů pádů do vývrtky (ztráta řiditelnosti letadla) bylo nad okruhovou výškou 1 000 stop AGL (300 m nad zemí) a mělo proto šanci na vybrání. Necelá polovina z těchto sedmi procent splňovala certifikační požadavek FAA pro akrobatickou kategorii pro vybrání vývrtky více než jednou otočkou. Zbylých 3,7 % bylo testováno na vybrání vývrtky a mělo zakázáno úmyslné vývrtky, protože spadaly do kategorie Normal. Ze studie vyplývá, že pouze necelé procento ze sledovaných případů mělo šanci vybrat vývrtku související s okolnostmi (počasí, výška).

Neúmyslný pád do vývrtky nastává nejčastěji v okruhové výšce 1 000 stop AGL z důvodu rozsahu rychlostí blízké pádové. Ve většině případů letadlo narazí do země před dotočením jedné otočky vývrtky. Vybíraní vývrtky proto není řešením. Je to pravděpodobně jeden z důvodů, proč FAA upustila od požadavku výuky vývrtek v základním výcviku a upřednostňuje rezistenci letadla před vývrtkou. FAA věří, že za těchto podmínek je padákový systém GARD (General Aviation Recovery System instalovaný v několika letadlech Cessna) schopen vybrat letadlo z vývrtky a zachránit posádku.

Z tohoto systému vychází i padákový záchranný systém Cirrusu CAPS (Cirrus Airframe Parachute System), zvyšující bezpečnost při letech v nízkých výškách (odlety a přiblížení). V případě certifikace Cirrusu s padákovým záchranným systémem doporučila FAA použít padák jako primární prostředek pro záchranu posádky a nepožadovala dokončení vývrtkových testů. Bezproblémové vybrání vývrtky však letoun demonstroval při certifikaci v Evropě.

Cirrus vybírá vývrtku normálním zásahem do řízení jako většina letadel a vybere ji za 1 800 stop. Tu je potřeba zdůraznit, že testy provádějí profesionální testovací piloti. Výška vybrání vývrtky u neprofesionálního běžného pilota bude určitě vyšší. Cirrus je díky padákovému záchrannému systému schopen zachránit posádku z vývrtky jako neobvyklé polohy pod 1 000 stop nad zemí.

Odpověď na otázku, zda Cirrus umí vybrat vývrtku, je proto ANO, a navíc pomocí záchranného padákového systému, a to se ztrátou výšky pouhých 920 stop. Chrání tak posádku ve výškách, kde k tomu nejčastěji dochází.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Cirrus


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Cessna & Cirrus

14.05.2013 v 16:18 Tomáš

Mě osobně přijde Cessna v letových vlastnostech bezpečnější, ale to je věc osobního názoru, to zdůrazňuji. Cirrus v plné výbavě je však narozdíl od Cessny poněkud o dost dražší, za částku 620-650.000,- USD už pořídíte i jiná,byť ne úplně nová a o třídu výš lepší letadla. Pořád za ty peníze máte pístový motor a nepřetlakovanou kabinu.

Odpovědět

Hezké letadlo

14.05.2013 v 16:31 Tomáš

Cirrus se mi vždycky líbil, i když z finančních důvodů jsem se nakonec rozhodl pro Cessnu. Dovolím si jen drobnou poznámku ke schopnosti zachránit se z vývrtky ve výšce pod 1000ft AGL. Pokyny z POH viz níže, když připočítáte prvotní úlek, rozpoznání situace a krátkou úvahu o odepsání letadla za 12 mega, tak jste na tom s padákem jako bez padáku :-( "the airplane is not approved for spins, and the only method of spin recovery is activating the CAPS. If the airplane departs controlled flight, the CAPS must be deployed immediately." "the minimum demonstrated altitude loss for a CAPS deployment is 920 feet from a one-turn spin, and pilots are cautioned not to waste time and altitude trying to recover from a spiral/spin before activating CAPS."

Odpovědět

Hrusky a jabka

15.05.2013 v 10:27 Dobroslav

Panove ekvivalentem c172 je Cirrus SR20 (200 ks bez odmrazovani) ktery zacina na 350tis usd tedy cca 7mil kc coz je vuci c172 cca 50tis usd vys. Cirrus SR20 ma obrovskou pridanou hodnotu a to vyrazne vetsi interier, padak (i pro srazku s letadlem nebo vysazeni motoru v noci nebo IMC), navic neskutecnou cestovni rychlost 140-150kts pri spotrebe 8-10 US GAL. Navic vyhled z letadla je neporovnatelne lepsi. Vami popisovany Cirrus v hodnote 650.000 tis USD je luxusne vybavena SR22 nebo Turbo a to je luxusni ALL WEATHER CRUISER s 310 hp motorem, odmrazovanim do zname namrazy, satelitnim datalinkem na palube pro pocasi a cestovkou 180kts pri spotrebe cca 12US GAL. Toto nema s C172 nic spolecneho. O letovych vlastnostech letadla bych prosim polemizoval az po dukladnem preskoleni se na Cirruse a pochopeni filosofie. Do te doby je to neobjektvini podobne jako kdyz pilot B737 spinda na filosofii A320 bez zkusenosti a preskoleni na zaklade hospodskych reci. Hned popreskoleni nerekne na Airbus Philosophy ani jedno krive slovo naopak chvali jak je to jednoduche letani a prijemny "office". Na Cirrusu jsem odlital nekolik PPL vycviku a nemuzu na nej rict jedno krive slovo. Proste jednoduse a bezpecne. Prijmete prosim pozvani na predvedeni Cirrusu do Pribrami.

Odpovědět

Vyvrtka

15.05.2013 v 10:46 Dobroslav

Co se tyce vyvrtky tak 920 ft demonstrovanych je opravdu realnou hodnotou. Je znamy pripad kdy pilot - tata ctyr clene rodiny dostal za letu infarkt, synator nepilot na pravem sedadle zatahnul ve vyvrtce za padak v 520 ft nad zemi a vsichni na palube prezili. Padak funguje i mimo jeho limity napr vzhuru nohami (viz loss of controll in IMC v Irsku) a nebo pri aktivaci 180KIAS i kdyz demontrovano je jen do 133KIAS. CAPS WORKS!

Odpovědět

Cirrus & Cessna : to Dobroslav

15.05.2013 v 11:32 Tomáš

Ani bych tak neporovnával Cirrus SR 20 s C172, já osobně mám C182 a před koupí letadla jsem opravdu zvažoval co pořídit, dilema bylo C 182 versus SR 22. Vyhrála Cessna. Kromě jiného byla i levnější. Nicméně chápu Dobroslava, že pokud prodává Cirrusy, nebude nadržovat Cessnám :-). Nicméně jak říká můj instruktor : Cessna ist idiotensicher Flugzeug. Velmi záleží na tom, za jakým účelem pořizujete letadlo. Neviděl jsem moc na Aljašce nebo v Africe létal Cirrusy, většinou bush piloti létají na Cessnách nebo jiných hornoplošníkách a vědí dobře proč. Nicméně kdo chce cestovat za obchodem, po dovolených po Evropě a jedná se mu vyloženě o přesun z bodu A do bodu B, bude Cirrus SR22 s 310hp motorem to pravé ořechové. Nicméně, Cessna je Cessna a na C 182 nedám dopustit. Jestli mě Dobroslav v Příbrami přesvědčí, bude "dobrej". I tak se už ale poohlížím po přetlaku a turbíně, na to cestování. Mimochodem, Cessna Corvalis, která ve výbavě stojí téměř 750.000,- USD myslím, že prodejní úspěchy taky moc neslaví... Dle mého názoru 4-místné letadlo s pístovým motorem a bez přetlaku nad 600.000 USD je prostě drahé vůči užitné hodnotě, kterou nabízí.

Odpovědět

vývrtka apod..

15.05.2013 v 14:28 michal

...tak se nám to letectví ubírá někam... Místo abychom cvičili piloty aby uměli řídit letadlo, včetně nezvyklých poloh, vývrtek apod., tak jim namontujeme záchranný systém - když nevíš co, tak zatáhni....

Odpovědět

padak

15.05.2013 v 15:00 tomas

mna by ale zaujimalo ako je poskodene lietadlo po dopade na zem pomocou padaku...lebo mi to pripada tak ako by sa malo tahat za zachranny system pri kazdej blbosti

Odpovědět

padák ??

15.05.2013 v 16:40 Tomáš

Záchranný systém u těchto letadel (já tedy měl jen na Dynamicu a vždy jsem jej nepoužitý vracel) je Vaší poslední instancí, kam se můžete odvolat před jistou smrtí. Mnoho pilotů Zlínů tuto možnost nemělo. Rozhodně vás ten padák nezachrání před nárazem do terénu v případě špatného počasí, ale na to tam máte zase jiné systémy, včetně Synthetic full vision a varování před terénem. Padák vás nezachrání před špatnou pilotáží atd., jen možná odvrátí ten nejhorší výsledek. Letadlo po použití padáku nebude rozhodně letuschopné, viz otázka výše. Určitě po přistání na louce jej nesroluješ a neodletíš. Jenže škoda na letadle je v (zrovna tak jako při vysazení motoru) to poslední co bys měl řešit !! Vím, že nejčastěji se do vývrtky padalo či padá při přistání ve 4. zatáčce.... rychlost malá, náklon k tomu. To, že by pilot neměl k této situaci dospět, je zbytečné psát, stane se. právě proto tam ten padák je. K Michalovi : ano, letectví se ubírá někam. Mít v letadle padák není nic špatného - ba naopak, rozhodně bych na něj nespoléhal. V každém případě na jeho použití a důvody proč k tomu dosšlo se bude pak ptát v první řadě pojišťovna a hned po nich vyšetřovatelé. A pojišťovny platí nerady.. Dále bychom tak mohli napadnout Garmin 1000 a jeho přednosti oproti analogovým budíkům a výpočetního Jepp pravítka :-), se kterým se každý setkal při ATPL nebo IFR zkouškách a umí jej používatr v letadle. Je už málo pilotů, co to znají reálně a bez zaváhání, protože daleko jednodušší je, ty údaje přečíst z Garminu. Ale osobně si myslím, že letectví jde správným směrem k čím dál větší bezpečnosti a padák či G1000 jsou toho součástí. To však neopravňuje nikoho znás neovládat perfektně pilotáž letadla, přistání ve větru, navigaci či základní výpočty... Proto bych u Cirrusu nevěnoval tolik pozornosti padáku a kdy kde koho zachránil, jako jeho letovým vlastnostem a chování, což je daleko užitečnější.

Odpovědět

Čtvrtá zatáčka v 900+ nebo i 52 feetech?

17.05.2013 v 5:26 tom

Nějak mimo, ne? Přílet z trati je možný na 150 m AGL, pak klesání, pak teprve 4. zatáčka. Tady něco nehraje - reklama na padák nehraje. Sám uvádíte, že ve 4. zatáčce k pádu do vývrtky dochází nejčastěji, nicméně to už nemáte těch 520 feetů. Dále jsou zcela pominuty případy samovolné aktivace systému (v ČR několik, SR několik, jen se o nich nepíše v Pilotu). V tom případě je letadlo vždy zničené (a to nemluvím o přetržených lanech a mrtvých posádkách - o těch se naštěstí píše, protože to ututlat nejde).

Odpovědět

Podobná mise, rozdílná filozofie a rozdílná RYCHLOST !!!

21.05.2013 v 9:43 Honza

Cessna je univerzální letadlo pro široké použití a tomu je také přizpůsobena konstrukce letounu, která se obměňuje již od 40tých let minulého století. Má svá zásadní omezení jako relativně úzký vnitřní prostor, nižší cestovní rychlost, "línější" odezvu řízení typickou pro turistický letoun. Cirrus je letadlo s užším zaměřením. Nikdo s ním nechce vysazovat parašutisty, létat 15 minutové lety z krátké mokré dráhy nebo dokonce vlekat větroně. Cirrus přináší do světa všeobecného letectví nový pohled. Chce svému pilotovi/majiteli zajistit nadstandardní pohodlí, nejposlednější avioniku a rovněž nejúčinnější bezpečnostní prvky (CAPS, FIKI, Garmin Perspective). Je vyrobeno moderními postupy z pevnostních kompozitních materiálů. Systém výuky (přeškolení) a přístup k jeho ovládání je rovněž navržen a prováděn tak, aby majitel/pilot plně využil jeho přednosti. Pokud hledáte firemní/rodinný letoun a Vaší misí jsou 2 - 3 hodinové lety po Evropě za zábavou nebo za prací rychlostí 150 - 180kt pak bych volil Cirrus. Další faktor při porovnání Cessny a SR-22 je množství "využitelných letových" dnů v roce. Odmrazovací systém u SR-22 umožňuje těmto letadlům létat bez problémů i v zimním počasí. Důležité je vyzkoušet si oba letouny ve Vašem konkrétním prostředí, při Vašem použití. Pak uvidíte.

Odpovědět

Přidat komentář