Socata s německou posádkou narazila do hotelu nedaleko Vrchlabí

11.05.2013 1 příspěvek

Socata s německou posádkou narazila do hotelu nedaleko Vrchlabí
Socata s německou posádkou narazila do hotelu nedaleko Vrchlabí (Zdroj: Aeroweb.cz)

aktualizováno 11. května, 17:50

Dnes krátce před 13. hodinou havaroval letoun Socata TB-10 Tobago německé registrace D-EANH při vzletu z dráhy 11 vrchlabského letiště (LKVR). Letoun narazil do budovy hotelu Harmonie v Prostředním Lánově. Těžce zraněného 76letého muže a 60letou ženu, oba německé národnosti, převezla letecká záchranná služba do nemocnice v Hradci Králové. Nikomu z lidí na zemi se nic nestalo.


Místo nehody / Foto Policie ČR

Letoun narazil do severního pokoje hotelu. V budově, kde sídlí také školící středisko, se v tu dobu nacházelo pouze několik lidí v její jižní části a nikdo z nich tak nebyl zraněn. Oba členy posádky převezly vrtulníky, které se v ten moment účastnily letecké přehlídky European Helicopter Show 2013 vrcholící dnes na královéhradeckém letišti.

Příčiny nehody zatím nejsou známy, na místě je vyšetřuje policie spolu s inspektory ÚZPLN. Podle výpovědi svědků z letiště ve Vrchlabí však letoun nedokázal nabrat po vzletu potřebnou výšku, dosedl zpět na zem a narazil do budovy hotelu, která se nachází jen několik metrů za předpolím dráhy.


Mapy Google

O dalším průběhu vyšetřování vás budeme na Aerowebu nadále informovat.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

upřesnění

24.05.2013 v 19:06

Rád bych opravil pár nepřesností, které jsou v článku uvedeny. 1. V budově se v té době nacházelo asi 80 hostů smutečního obědu. To také zřejmě pilotovi zachránilo život, protože tito hosté, byl jsem jedním z nich, poskytli zraněné posádce první pomoc. Pilot byl v bezvědomí a nebýt rychlého zásahu a vyproštění z vraku stroje, kterému v té době ještě stále běžel motor a vytékalo z něj palivo, nemuselo to vůbec dopadnout dobře. 2. během vzletu možná letoun několikrát na zem zpět dosedl, nicméně těsně před nárazem i při nárazu byl letoun ve vzduchu (to je ostatně patrné i na fotografii v místě nárazu do budovy). MČ

Odpovědět

Přidat komentář