Letiště v Letňanech odbavilo první cestující

25.07.2006

První dva pasažéry ze Švýcarska v pátek 21. července dopoledne odbavila celní a pasová kontrola na pražském letišti v Letňanech. To od dnešního dne funguje jako mezinárodní. Informovala o tom ředitelka Aeroklubu Letňany Monika Bezděková.

Letiště v Letňanech odbavilo první cestující
Letiště v Letňanech odbavilo první cestující (Zdroj: Aeroweb.cz)

25.7.2006

Přeměnu na mezinárodní letiště schválila vláda letos 14. června. "Tito dva Čechošvýcaři k nám létají pravidelně, dříve ale museli přerušit let a nechat se celně a pasově odbavit na letištích v Klatovech či Karlových Varech. Nyní je to nejen pro ně podstatně jednodušší," uvedla Bezděková.

Příslušníci celní a pasové kontroly budou na letňanské letiště docházet podle potřeby po domluvě s provozovatelem. Zástupci Aeroklubu předpokládají, že změna v podstatě nepřinese nárůst startujících a přistávacích letadel. Odhadují, že to bude maximálně jedno procento navíc a na letišti se odbaví asi 200 lidí ročně.

Vloni na travnaté dráze v Letňanech, které slouží jako základna pro sportovní létání, přistálo a vzlétlo asi 24 000 strojů. Ty mohou vážit nejvíce 5700 kilogramů.

V České republice v současnosti funguje 20 mezinárodních letišť. Aeroklub Letňany má asi 170 členů a patří mezi největší v tuzemsku. Jeho letový park disponuje deseti nemotorovými větroni, jedním motorovým a čtyřmi motorovými letadly.

Zdroj: ČTK

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář