Loňskou nehodu Delfína u Žatce zavinil pilot, manévroval příliš nízko

17.05.2013

Loňskou nehodu Delfína u Žatce zavinil pilot, manévroval příliš nízko
Loňskou nehodu Delfína u Žatce zavinil pilot, manévroval příliš nízko (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN) vydal závěrečnou zprávu z vyšetřování loňské červnové nehody proudového letounu Aero L-29 Delfín u žateckého letiště. Podle ní nehodu zavinil pilot, který se pustil do akrobatického prvku v příliš malé výšce. Nehodu nepřežil ani on, ani cestující, která let legendárním cvičným letounem dostala jako dárek.

Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že letoun registrace OK-ATS přešel krátce před nehodou do překrutu, z jehož horní polohy na zádech pokračoval pod asi 45 stupňovou výchylkou směru v přitahování a střemhlavém letu k zemi. I tento manévr se pilotovi podařil vybrat, ovšem výška na výstupu byla příliš nízká a stroj narazil na plocho do země, odrazil se a začal hořet.

Komise ÚZPLN v závěru zprávy jednoznačně konstatuje, že "příčinou letecké nehody bylo nezvládnutí prováděného prvku vyšší pilotáže na výšce nižší, než byla stanovena v Příloze k Zvláštnímu osvědčení letové způsobilosti." Upozorňuje však také, že se na vzniklé situaci mohla podílet i pilotova půlroční přestávka v létání na typu L-29. V souvislosti s tím připomíná, že pilot kdysi býval výkonným letcem na tomto typu.

K podrobnému rozboru této nehody se vrátíme v příštím díle našeho seriálu Rozbory ÚZPLN.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář