VIDEO: Britský airbus se po poruše obou motorů vracel na Heathrow

24.05.2013

VIDEO: Britský airbus se po poruše obou motorů vracel na Heathrow
VIDEO: Britský airbus se po poruše obou motorů vracel na Heathrow (Zdroj: Aeroweb.cz)

Nejrušnější evropské letiště Heathrow bylo dnes ráno několik minut zcela uzavřeno kvůli mimořádné situaci, kterou vyvolala porucha na motorech Airbusu A319 společnosti British Airways. Letoun mířící do norského Osla se krátce po vzletu bezpečně vrátil zpět na letiště, kde letoun po skluzavkách opustilo všech 75 pasažérů. Příčiny ranního incidentu se stále vyšetřují.

Airbus registrace G-EUOE stoupal po vzletu z dráhy 27L největšího londýnského letiště, když se údajně ozvala hlasitá rána a z levého motoru se uvolnila krycí dvířka. Posádka vyrovnala letoun v 6 000 stopách a připravila cestující na návrat na Heathrow, když se stejná rána ozvala znovu, doprovázená uvolněním krycích dvířek tentokrát pravého motoru. Ten navíc zachvátil menší požár. Letoun přistál na dráze 27R po necelé půl hodině od vzletu.


Foto Reuters / Jon Chaplin

Zmíněný letoun byl osazen pohonnými jednotkami International Aero Engines (IAE) V2522-A5. Vyšetřovatelé po evakuaci cestujících ihned zahájili šetření incidentu. Vzhledem k charakteru závad však rozhodně nelze usuzovat, že bylo jejich příčinou nasátí ptáků do motoru (tzv. birdstrike), jak uvádějí některá média. Tato informace vznikla patrně na základě oznámení, které k cestujícím učinil pilot jiného letu směřujícího na Heathrow, který byl mimořádnou situací pozdržen ve vzduchu.

Letiště bylo kvůli mimořádné situaci několik minut zcela uzavřeno a veškeré přílety musely být odkloněny. Dráha 09R/27L byla otevřena krátce po přistání letounu, dráha 09L/27R byla znovu otevřena asi po dvou hodinách od přistání poškozeného airbusu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář