Airbus A350 XWB úspěšně absolvoval svůj první let

14.06.2013

Airbus A350 XWB úspěšně absolvoval svůj první let
Airbus A350 XWB úspěšně absolvoval svůj první let (Zdroj: Aeroweb.cz)

Krátce před desátou hodinou dopolední dnes z francouzského Toulouse odstartoval ke svému prvnímu zkušebnímu letu nejnovější Airbus A350 XWB. Stroj registrace F-WXWB strávil ve vzduchu přes čtyři hodiny, během nichž celkem šestičlenná posádka prověřovala chování letadlových systémů. Podle pilotů si letoun vedl při prvním letu velmi dobře.

Slova pilotů ve skutečnosti znamenají, že stroj nepostihla žádná závada či mimořádná událost a naměřené parametry odpovídaly předpokládaným hodnotám. Ty po celou dobu letu sledovala čtveřice techniků, která na palubě doplnila francouzského a britského pilota.


Video Airbus

Nový stroj nyní čeká celá série zátěžových testů, a to jak v extrémních klimatických podmínkách, tak v běžných cestovních hladinách nad FL300. Při dnešním letu se letoun převážně pohyboval ve výšce kolem 12 000 stop. Do vzduchu by se také brzy měly dostat další čtyři prototypy A350.

Ještě před testovacími lety ovšem čeká nejnovější evropský letoun účast na pařížském aerosalonu v Le Bourget, který se koná již příští týden. Zde se očekává tradiční souboj právě mezi novým Airbusem a jeho největším zámořským konkurentem Boeingem 787 Dreamlinerem.

O průběhu tradičního aerosalonu, který se ob rok střídá s typově totožnou akcí v britském Farnborough, vás budeme na Aerowebu informovat.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář