Dokumentaristé zpochybnili vyšetřování exploze B747 z roku 1996

20.06.2013 1 příspěvek

Dokumentaristé zpochybnili vyšetřování exploze B747 z roku 1996
Dokumentaristé zpochybnili vyšetřování exploze B747 z roku 1996 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Zvláštní pozornost si v posledních dnech získal připravovaný americký dokument TWA Flight 800 o explozi Boeingu 747 nedaleko New Yorku v roce 1996. Dokumentaristé přišli s odvážným tvrzením, že Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB) měl podvrhnout důkazy a zmanipulovat vyšetřování tak, aby byla zamaskována skutečná příčina výbuchu. Opírá se přitom o tvrzení šesti bývalých vyšetřovatelů. Informaci přinesl server AVweb.

Tým vyšetřovatelů v závěrečné zprávě uvedl, že příčinou exploze stroje registrace N93119 bylo vznícení par ve středové palivové nádrži, které měly chytnout zkratem od elektrického vedení snímačů množství paliva v nádrži. Producent dokumentu Tom Scalp ovšem tvrdí, že jejich zjištění přináší "závažné důkazy, že se jednalo o vnější výbuch" a také "radarová data, poukazující na nesymetrický výbuch letounu", navzdory oficiálnímu zjištění vyšetřovatelů. Co mělo být skutečnou příčinou exploze, však dokument jasně neříká, i když poukazuje i na možný teroristický čin.


Rekonstruovaný vrak trupu letounu N93119 / Foto NTSB

NTSB si za svými závěry z vyšetřování stojí a odmítá jakoukoliv manipulaci s důkazy. Podle oficiálních zjištění údajně nelze přesně specifikovat přesné místo zdroje výbuchu a nenašly se rovněž žádné důkazy, kterými by bylo možné potvrdit přítomnost střel v okolí letounu před nehodou. Přesvědčením, že byl letoun sestřelen teroristy a tato skutečnost že má být utajována vládou, se netají několik teorií konspirátorů.

Možnost teroristického činu dokonce paralelně vedle leteckých vyšetřovatelů zkoumal i Federální úřad pro vyšetřování (FBI), který však také konstatoval, že případný terorismus nepotvrzuje žádný důkaz. Čerstvé prohlášení dokumentaristů také vyvolalo nevoli ze strany některých pozůstalých po obětech nehody, kteří závěrům NTSB plně důvěřují. Přesto se část lidí v čele se zmíněnými bývalými vyšetřovateli podepsalo pod výzvu směrovanou NTSB pro znovuotevření vyšetřování. Úřad to nevyloučil, pokud budou předložené důkazy závažné.

Letoun Boeing 747-100 společnosti Trans World Airlines směřoval na letu TWA 800 17. června 1996 z New Yorku (KJFK) do Říma (LIRF) s plánovaným mezipřistáním v Paříži (LFPG). Stroj explodoval 12 minut po vzletu z Kennedyho letiště, nad mořem jižně od Long Islandu. Na palubě zemřelo všech 230 lidí, což z nehody činí třetí nejtragičtější leteckou nehodu nad územím Spojených států.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

jet A

20.06.2013 v 20:52 robo

oteviram tuto diskuzi zcela jako amater. Je mi s podivem ze takove palivo, ktere temer nehori se chytne pri normalnim tlaku. Ano, byl tam mozna trocha podtlak, ale snad zanedbatelny. Teplota i kdyz by byla treba 50 stupnu (to je teplota ve ktere uz clovek temer neudrzi ruku v kvapaline) je daleko pod zapalnou teplotou. A ty miliampery i kdyby se ty kabely spojili asi dostatecnou jiskru nezpusobi. Samozrejme vim i o tom ze tam mela prerazet elektrika z jinych kabelu, ale asi to bylo jenom zbozne prani vysetrovatelu. Na zapaleni je potreba budto vysoky tlak nebo teplota nebo oboji a tady nebylo nic z toho. Opet podotykam ze jsem tento prispevek zhruba nastrelil hlavne z duvodu aby tady napsal nekdo kdo do toho vidi vic. Jde tady o hospodskou debatu ale i ty maji nekdy svuj vyznam.

Odpovědět

Přidat komentář