Nehodu Boeingu 777 v San Francisku nepřežili dva lidé, další zranění

07.07.2013 1 příspěvek

Nehodu Boeingu 777 v San Francisku nepřežili dva lidé, další zranění
Nehodu Boeingu 777 v San Francisku nepřežili dva lidé, další zranění (Zdroj: Aeroweb.cz)

Nehodou při přistání skončil včerejší let Boeingu 777-200 registrace HL7742 v barvách jihokorejské společnosti Asiana Airlines. Stroj na lince ze Soulu do kalifornského San Franciska sotva přeletěl Sanfranciský záliv a tvrdě dosedl na předpolí za prahem dráhy 28L, utrpěl strukturální poškození, sjel z dráhy a začal hořet. Podle posledních informací nehodu nepřežili dva lidé, další vyvázli se zraněními.


Foto AFP

Z radarových a komunikačních záznamů vyplývá, že byl boeing usazen ve fázi konečného přiblížení a měl povolení k přistání. Přihlížející svědek vypověděl, že přiblížení letounu vypadalo standardně, asi pět vteřin před dosednutím však stroj vypadal, že je pod ideální rovinou sestupu, a krátce na to v natažení narazil ocasní částí trupu do břehu asi 100 m před publikovaným prahem dráhy 28L.

Ihned po zastavení stroje a rozpoutání požáru z něj začali utíkat lidé. Podle prvotních informací se podařilo evakuovat všech 307 cestujících a členů posádky. Velitel letištních hasičů později upřesnil, že nehodu nepřežili dva lidé, desítka lidí je v kritickém stavu, 38 osob utrpělo vážná zranění, 82 lidí má menší zranění a zbylých 175 lidí vyvázlo bez zranění.

Příčina nehody zatím není zřejmá a již ji vyšetřují specialisté z Federálního leteckého úřadu (FAA) a jihokorejského ARAIBu. Ačkoliv se okolnosti teprve zjišťují, britská televize Sky News dnes ráno s odkazem na ředitele Asiana Airlines uvedla, že příčinou nehody nebyla závada na motorech.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

vteriny pred dosednutim

07.07.2013 v 14:11 Pavel1266

to je zajimava nehoda z hlediska priciny, u techto stroju dosti neobvykla. Vypada to jako na prosednuti v dusledku brzskeho snizeni tahu motoru na konecnem finale. Jak jinak si to vysvetlit? Tohle je fakt hodne divny!

Odpovědět

Přidat komentář