Havlíčkův Brod má novou frekvenci a jako první letiště i Radio

25.07.2013

Havlíčkův Brod má novou frekvenci a jako první letiště i Radio
Havlíčkův Brod má novou frekvenci a jako první letiště i Radio (Zdroj: Aeroweb.cz)

Aerodrom v Havlíčkově Brodě (LKHB) má jako první letiště v České republice publikovaný volací znak Radio a stává se tedy letištěm, které nadále neposkytuje službu AFIS, ale informace v omezeném rozsahu známému provozu. Vyplývá to ze změny Letové informační příručky (AIP), která dnes vstoupila v platnost.

Služba Radio v Havlíčkově Brodě také vysílá na nové frekvenci 128,900 MHz. Nový volací znak stanice zní Brod Radio, a to navzdory tomu, že ploše zůstává status letiště. Volací znak, který byl dosud typický pro plochy SLZ, bude nově označovat ta letiště, kde již nebude poskytována služba AFIS.

Nové rozdělení služeb na neřízených letištích v ČR vyplývá z požadavků evropské legislativy na služby řízení letového provozu, tedy i služby AFIS. Úřad pro civilní letectví na základě rozhovorů s provozovateli tuzemských aerodromů inicioval vznik nové služby poskytování informací známému provozu, která do služeb ŘLP nepatří, a nevztahují se na ní tudíž rozsáhlé administrativní, ekonomické a personální požadavky, které by česká letiště nedokázala ve většině případů splnit. Letištím nyní běží 60denní lhůta, během níž se musí vyjádřit, zdali budou provozovat službu AFIS i nadále. Více jsme se tomuto tématu věnovali v článku ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář