Nehodu na trutnovském leteckém dnu způsobil pilot kluzáku

08.08.2013

Nehodu na trutnovském leteckém dnu způsobil pilot kluzáku
Nehodu na trutnovském leteckém dnu způsobil pilot kluzáku (Zdroj: Aeroweb.cz)

Závěrečnou zprávu z vyšetřování nehody kluzáku Ventus C a ultralehkého letounu Skylane, která poznamenala letošní ročník červnového Dne s Dračí letkou ve Volanově u Trutnova (SLZ plocha LKTRUT), dnes vydal Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN). Vinu přisoudili vyšetřovatelé jednoznačně pilotovi kluzáku, který si neporadil s momentálním větrným prouděním a nechal kluzák nebezpečně se přiblížit ke stojánce dalších letadel a diváků.


Foto ÚZPLN

"Příčinou (nehody) bylo nezvládnutí opravy chybného směru před dosednutím kluzáku v důsledku toho, že pilot v průběhu manévru při přiblížení nevzal na zřetel vliv bočního větru," konstatuje závěrečná zpráva. Dále upozorňuje, že "pilot nevysunul brzdicí klapky a kluzák vytočený po větru ve výšce vyrovnání nad dráhou vyplaval", což mělo za následek let do prostoru diváků a jiných letadel. Kluzák poté levou polovinou křídla narazil do ultralehkého letadla Skylane, které se právě připravovalo k odletu.

Čtyřiačtyřicetiletý muž na palubě ultralightu vyvázl s těžkými zraněními a byl převezen do nemocnice. Oba střetnuvší se letouny byly nárazem zničeny, pilotovi kluzáku se naštěstí nic nestalo.

Podle výsledků vyšetřování byl jednapadesátiletý pilot kluzáku zkušeným letcem a instruktorem. Na větroních do doby nehody nalétal bezmála 2 100 hodin, byť z toho na typu Schempp-Hirtht Ventus C náletal pouze 16,5 hodiny.

Závěrečnou zprávu z vyšetřování najdete ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář