Český tým ovládl mistrovství Evropy v ultralehkém létání

20.08.2013

Český tým ovládl mistrovství Evropy v ultralehkém létání
Český tým ovládl mistrovství Evropy v ultralehkém létání (Zdroj: Aeroweb.cz)

Medailí v každé obsazené kategorii skončilo pro Českou republiku dvanácté Mistrovství Evropy v ultralehkém létání, které hostila od 10. do 17. srpna východoslovenská Kamenice nad Cirochou. Češi získali v konkurenci 11 zemí zlatou medaili v soutěži týmů a zlato si odvezl i Jan Lukeš v kategorii RAL1 (jednomístná UL letadla). O další medailové žně se postarali Petr Chvojka a Ladislav Teplý v kategorii RWL2 (dvoumístná motorová rogala) a Juraj Čekan s Lukášem Dolínským mezi dvojmístnými UL letadly (RAL2).

Zatímco vítězství Čechů v soutěži týmů se vzhledem k početní převaze (šest posádek RAL2, čtyři v RWL2, jedna v RAL1) dalo očekávat, stříbra Chvojky s Teplým mezi 16 posádkami motorových rogal a bronz mladé posádky Čekan-Dolínský mezi třináctkou dvousedadlovek lze hodnotit jako obrovský úspěch.


Čeští medailisté

V kategorii RAL1 se za Lukešem umístili Němec Nuebling a Rupkus z Litvy, kategorie RAL2 patřila britské posádce Grimmwood-Waite s bratry Jakovlevovými z Ukrajiny v závěsu. V RWL2 zvítězili Poláci Jurkiewicz a Odachowska, za českou posádkou na třetím místě byli Francouzi Guillaume a Monier.

Na mistrovství se soutěžilo v navigaci, ekonomických disciplínách a přesnosti přistání. Snahou pilotů v navigačních úlohách bylo co nejpřesnější vedení letadla po dané, případně za letu konstruované trati, dodržení předem deklarované rychlosti a vyhledávání objektů na zemi (fotky a znaky). V ekonomických disciplínách se soutěžilo o co nejdelší dobu letu s omezeným množstvím paliva. Přesnost přistání zase vyžadovala co nejpřesnější přistání na hranici 100 metrů dlouhého a 25 metrů širokého prostoru simulujícího přistání na letadlové lodi. Soutěže v přesnosti se létají s motorem v chodu i s vypnutým pohonem.

RAL1

RAL2

RWL2

týmy

1. Lukeš (CZE) 1. Grimwood-Waite (GBR) 1. Jurkiewicz-Odachowska (POL) Česká republika
2. Nuebling (GER) 2. Jakovlev-Jakovlev (UKR) 2. Chvojka-Teplý (CZE) Francie
3. Rupkus (LTU) 3. Čekan-Dolínský (CZE) 3. Guillaume-Monier (FRA) Rusko

Mistrovství Evropy v ultralehkém létání se koná pod záštitou Mezinárodní letecké federace (FAI) a střídá se se světovým šampionátem. Ten bude za rok od 9. do 16. srpna hostit maďarský Dunaújváros.

Oficiální stránky mistrovství najdete ZDE!

Facebook českého reprezentačního výběru najdete ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář