2. Plánování letu přes Atlantik

13.08.2006

Další díl seriálů o létání přes Atlatik se zabývá plánování letu. Jak sestavit letový plán, tak aby byl v pořádku. Jaké jsou v tom mezi státy rozdíly. Kudy se přes Atlantik vydat a přehled všech možných tras pro lety mezi Evropou a Severní Amerikou.

2. Plánování letu přes Atlantik
2. Plánování letu přes Atlantik (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pro plánování letu jsem použil Jeppesenovu FliteStar s daty pro zahraničí. Asi je k dispozici spousta dalšího softwaru, ale protože mám tohle, budu to používat, dokud to pracuje.

Letové plány ICAO

Při návštěvě Kanady musíte používat letové plány ICAO. ICAO je Mezinárodní organice pro civilní letectví. Určuje pravidla pro mezinárodní lety, které jsou v platnosti na území USA, Evropy a většině zbytku světa. Letový plán ICAO se liší od letového plánu FAA, ale stále je jednoduchý k použití.

V Kanadě vám FSS po zavolání zodpoví vaše dotazy, i když je rychlejší si informacepřečíst. V období mezi odletem z Kanady do Grónska a návratem zpět do Kanady musíte vyplnit letový formulář a zafaxovat ho. Zde je jednoduchý letový plán ICAO se směry:

      http://www.faa.gov/ats/aat/ifim/ifim0107.htm

Zde je prázdný:

      icaoflightplan.pdf

V jižní Kanadě jsou zvyklí na Američany používající jako volací znak pouze /G , ale dále na sever budete muset používat něco jako SGR/C, což znamená Standard nav/com, GPS (nebo GNSS), RNAV (nebo RNP) a odpovídač módu C.

V Evropě si můžete přidat Y (SGYR/C) pro kanálovou rozteč 8,33 MHz, ale budete potřebovat naladit tuto volbu na rádiu. Na Garminu 430 a 530 přesuňte velký přepínač v dolním pravém rohu na AUX menu, potom přesuňte malý přepínačv dolním pravém rohu na poslední pozici. Poslední pozice je „COM Configuration," kde můžete nastavit kanálovou rozteč. Můžete si to zkontrolovat na simulátoru:

       http://www.garmin.com/software/simulators/TRAIN530.EXE

Kanálová separace 8,33 MHz je požadována ve většině Evropy pro lety nad FL245.

Co se týká rychlosti, pamatujte si, že uzly jsou N270, ne K270. K270 znamená km/h, což způsobí, že letišti nebudete podle letového plánu včas, za což vám vyčiní. Letová hladina je F270, ne FL270.

Traťové body

V Kanadě je to trochu jako v USA v tom, že není problém letět přímo přes celou zemi, pokud máte dost paliva, abyste to zvládli, plus 45min rezervu (k tomu 10% navíc při letu nad mořem). Ale není to možné všude, což zjistíte hned při první zámořské etapě.

Nad oceánem musíte hlásit kontrolorovi traťové body. Standardně se hlásí každých 10° zeměpisné délky, ale pokud jste v pomalém TBM nebo PC12, mohou se vás požádat o hlášení se každých 5°.

Pokud poletíte z Goose Bay do Narsarsuaqu můžete použít tuto trasu:

      LOACH 59N50W SI

LOACH  je křižovatkou na okraji kanadského vzdučného prostoru. Do letového plánusi souřadnice zapisujte ve tvaru 59N50W. SI je Simiutaq, NDB v Grónsku na jihovýchod od Narsarsuaqu. Na fotce vidíte město Narsaq v lednu (původně jsem si myslel, že je to Simiutaq, ale nebyla to pravda).

 

Je dobré si zanést souřadnice těchto NDB a VOR (VHF Omni-directional Radio Range) a malých letišť do vaší GPS, takže budou zobrazeny i při malém měřítku. Když jsem letěl prvně do Narsarsuaqu nemohl jsem najít letiště, protože na GPS nic nebylo, byl jsem přitom asi 45 mil od letiště. Naštěstí jsou místní kontroloři milí a schopní.

Co se týká trasy, na plány pro let nad mořem je potřeba uvést odhadované časy průletu nad všemi trasovými body. Toto vypíšete do pole 18, „Další informace", něco jako tohle:

EET LOACH 0052, 59N50W 0207, SI 0241

,,0052" znamená, že očekáváte přelet nad bodem LOACH 52min po startu a ,,0207" znamená, že očekáváte přelet nad bodem 59N50W 2h 7min po startu. EET je čas od startu, ne čas od průletu nad posledním bodem.


Na každém waypointu musíte hlásit svojí polohu. Jestliže máte o více jak 5min zpoždění oproti letovému plánu,  předpokládá se, že dáte ATC (= Air traffic kontrol, řízení letového provozu) vědět nový odhad pro další bod. Nezapomeňte do svých úvah započítat předpokládaný vítr.

Letové plány v Evropě

V USA můžete letět přímo z bodu A do bodu B, nebo okamžitě vzlétnout, pokud tedy neletíte do Teterboro (populární letiště 19 km od Manhattanu, pozn. překl.) nebo do Aspen v zimě. Ve většině evropských zemí je to jiné. Na přímé lety můžete zapomenout. Letový plán IFR jdoucí přímo kamkoliv dál než pár mil, nebude přijat.

Letový systém v Evropě je skutečně velmi složitý, s oddělenými trasami pro různé letové hladiny, s přísnými pravidly, kde se můžete k letové trati připojit a kde odpojit, a také zda tojsou jednosměrné tratě nebo ne. V platnosti je asi 8 263 pravidel, které tratě mohou být použity, v jaké výšce a mezi kterými body.

Když sestavíte letový plán, je pro schválení poslán do Belgie. Jestliže je špatný, vrací se zpět. Někdy ho opraví, ale obvykle ho jednoduše zamítnou. Když nemůže chyby objevit po dvou,třech pokusech, zkuste si zavolat do Belgie a získat plán, který projde.

Zde je zjednodušení, které vám ušetří spoustu času. Eurocontrol, evropské ATC, má web, který provede ověření letového plánu za vás:

       http://www.cfmu.eurocontrol.be/chmi_public/ciahome.jsp?serv1=ifpuvs

Zadáte tam letový plán a ono vám to sdělí, co je špatně.  Je to trošku tajemné, ale po chvíli experimentování můžete získat přijatelný letový plán. V evropských letových plánech bývávelké množství traťových bodů a letových tras.

Když si jeden večer ověříte letový plán, možná se ráno rozhodnete ho změnit s ohledem naaktuální větry v různých výškách, potom ho ale asi budete muset znovu ověřit, protože stejná cesta nebude možná v jiných výškách.

Někdy, když je váš letový plán přijat, vrátí se s velkým zpožděním a vy budete muset nějakoudobu s odletem posečkat. To se nejčastěji stává v blízkosti velkých měst.

Nemáte moc volnosti při volbě času odletu v Evropě jako v USA. Když ho propásnete o vícenež 30min, budete pravděpodobně muset vyplnit nový letový plán.

Pokud přiletíte na menší letiště, zkontrolujte jeho provozní dobu. Většina letišť v USA je provzlety a přistání k dispozici 24 hodin denně, což ale neplatí v Evropě. Spousta letišť má omezenou provozní dobu.

Některé transatlantické trasy

Většina těchto ukázkových cest začíná v Kanadě v Goose Bay (CYYR) nebo v Iqaluit (CYFB). Goose Bay je  blíže k východní části USA. Pokud poletíte ze západu USA, může to být do Iqaluitu blíže.

Trasa přes Iqaluit je z Oklahomy stejně dlouhá jako trasa přes Goose Bay a Ilulissat v Grónsku je opravdu zajímavé místo pro návštěvu. Cílem většiny tras v Evropě je Glasgow,Skotsko. Glasgow je pro letecké společnosti oblíbeným vstupním bodem do Evropy.

Goose Bay, Reykjavík a Glasgow kontroloři FBO musí zvládnout mnoho soukromých letadelpřekračujících Atlantik. Také vám ohlásí povětrnostní podmínky a pomohou s letovým plánem a jeho podáním. V Grónsku obvykle můžete požádat lidi na věži o povětrnostní podmínky a letové plány. Vždycky mi byli velmi nápomocní.

Pamatujte si jednu věc – Grónsku se v neděli nepracuje. Všechna letiště v Gónsku jsou tedy v neděli a také na svátky zavřená.

Některé trasy (bez záruky):

Z Goose Bay, Kanada do Narsarsuaqu, Grónsko:
CYYR LOACH 59N50W SI BGBW

 

Z Goose Bay do Reykjavíku, Island:
CYYR LOACH 59N50W 62N40W 63N30W EMBLA BIRK

(Na námořní míli 1340 zkontrolujte vítr a počasí! Budete tehdy ještě schopní se odklonit z trasy a přistát v Narsarsuaqu v Grónsku, pokud bude na Islandu vládnout špatné počasí.)

 

Z Iqualitu, Kanada do Illulissatu, Grónsko
CYFB 67N60W BGJN

 

 

Z Iqaluitu do Sondre Stromfjordu, Grónsko
CYFB 65N63W SM BGSF

 


Z Iqaluitu do Nuuku, Grónsko
CYFB 64N60W 64N55W BGGH

 

 

Z Qikiqtarjuaqu, Kanada do Reykjavíku
CYVM 67N60W 67N50W 66N40W 65N30W GIMLI BIRK

 

(Na námořní míli 1050 si budete muset s trase přidat dalších 30 mil, pokud se budete chtít vyhnout vojenskému prostoru)

 

Ze Sondre Stromfjordu do Reykjavíku
BGSF PEVAR MASIK DA  65N30W GIMLI BIRK

 

 

Z Nuuku do Reykjavíku
BGGH 65N40W 65N30W GIMLI BIRK

 

 

Z Illulissau do Reykjavíku
BGJN 68N40W 66N30W HEKLA BIRK

 

 

Z Narsarsuaqu do Reykjavíku
BGBW 62N40W 63N30W EMBLA BIRK

 

 

Z Reykjavíku to Glasgow
BIRK ALDAN RATSU UN610 STN UN615 GOW EGPF

 

(Letové cesty začínající na U jsou horními cestami pro výšky nad FL245.)

Měli byste být na těchto letových plánech schopní zaměnit Keflavík za Reykjavík, ale do Keflavíku jsem nikdy neletěl. V Reykjavíku poskytují rychlé, kvalitní služby a také je tam velký hotel a restaurace 100 yardů od místa, kde zanecháte letadlo. Také se můžete zastavit v Stornoway ve Velké Británii, která je v prostoru VOR London Stansted Airport (STN). Je doporučováno pro transatlantické obchodní lety, ale tam sem také nikdy nebyl.

 

Ze St. John´s, Kanada do Santa Maria, Azory
CYYT 4750 4545 4340 4135 KOLIT LPAZ

 

(1376 námořních mil. Nejsou zde žádná možná náhradní letiště až po Dorvi (námořní míle 1053) a Flores (námořní míle 1059), navíc jsou tyto jedinými bezcelními VFR. Nikdy jsem touto cestou neletěl, ale jednou jsem své plány zrušil kvůli počasí. Na této trase je vyžadována HF radiostanice.) 

 

Ze Santa Maria do Lisabonu
LPAZ DOKAS 38N20W GUNTI UZ21 BUSEN LIS

 

(Obvykle potřebujete mít platný evropský letový plán.)

 

Tady je transatlantická trasa z Iqaluitu, Kanada do Stronoway, Skotsko s nejdelším přeletem 382 námořních mil.  Avšak od BGSF do BGKK nebo na náhradní letiště (což je při návratu zpět BGSF, BGBW nebo BIPA) je to 675, 682 a 663 mílí.
CYFB, CYVM, BGSF, BGKK, BIKF, BIHN, EKVG, EGPO

 

 

Náhradní letiště

Náhradní letiště jsou požadovány pro všechny IFR lety z USA do zahraničí. Nejsem si jistý, zda je to zakotvené v zákonu, ale vždycky očekávají, že máte aspoň jednu. Asi to není špatný nápad.

Když se sháníte po náhradních letištích pro transatlantické lety, pozorně se zamyslete nad  počasím. Také uvažujte, které letiště může být využito pro odklon z trasy v případě mechanické poruchy nebo špatného počasí. Co když ubude hydraulický tlak v podvozku a ten se vysune, což zvýší spotřebu paliva? Když ztratíte tlak v kabině a budete muset letět při zemi, jak daleko takhle doletíte?

Takové věci nejsou příliš důležité při plánování letu v USA, kde je letiště každých 30 mil, alekdyž je nejbližší letiště 200 mil a více daleko, jsou možnosti změny plánu a nějaké to palivo velkou výhodou. Znáte nejšetrnější režim letu s vaším letadlem? Pokud ne, tak si ho rychle zjistěte.

 

Výška

Maximální výška pro lety mimo RVSM (= Reduced Vertical Separation Minima, termín pro označení zmenšení vertikálního rozdělení letových hladin) při přeletu Atlantiku je obvykle FL270 při letu na východ a FL280 při letu na západ. Je vyžadováno, aby lety nad FL060 byly IFR.

V menších výškách se může vyskytovat námraza.

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář