Asfaltová dráha v M. Třebové bude v sobotu slavnostně otevřena

05.09.2013

Asfaltová dráha v M. Třebové bude v sobotu slavnostně otevřena
Asfaltová dráha v M. Třebové bude v sobotu slavnostně otevřena (Zdroj: Aeroweb.cz)

V Letové informační příručce (AIP) bude sice tato změna publikována s platností až od 19. září, ale nově zbudovaná zpevněná dráha na letišti v Moravské Třebové (LKMK) se otevře již během následujícího víkendu. Významnou událost na domovské základně českého leteckoakrobatického týmu v rámci slavnostní akce doprovodí vzdušná vystoupení nejen domácích reprezentantů.

Nová dráha, která ponese označení 08L/26R, má délku 714 metrů a šířku 23 metrů. Původní travnatá dráha 08/26, nově označená jako 08R/26L, zůstává v délce 720 metrů, avšak z původních 100 metrů byla zúžena na 60 metrů. Dráha 09/27 je zcela zrušena. Nadále však platí, že po vzletu z drah 26L či 26R je třeba vybočit vpravo mimo zástavbu obce Staré Město.

Sobotní otevření zpestří letový program, který zahájí přestřižení pásky ve 12:45. Následovat budou akrobatické ukázky letounů jako Suchoj 31, Zlín 50, Extra 300 či kluzák Swift S1. Vrtulníky bude zastupovat Eurocopter EC 135. Divákům se představí také parašutisté.

Letiště "dostalo" novou dráhu k letošnímu pětasedmdesátiletému výročí. Podle České tiskové kanceláře stála výstavba nové zpevněné plochy, která umožní na letišti takřka celoroční provoz, 45 milionů korun. Valnou většinu z této částky přitom čerpali zadavatelé z prostředků Evropské unie.

Novou letištní mapu Moravské Třebové najdete ZDE!

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letiště


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář