Briefing: Dny NATO 2013 se blíží!

17.09.2013

Příletové pokyny a informace, odkazy na rezervaci slotů, chystané ukázky a představení či doprovodný program víkendových Dnů NATO v Ostravě – vše souhrnně a přehledně v našem článku.

Briefing: Dny NATO 2013 se blíží!
Briefing: Dny NATO 2013 se blíží! (Zdroj: Aeroweb.cz)

O nadcházejícím víkendu 21. a 22. září se opět rozpálí vzduch nad ostravským letištěm Leoše Janáčka v Mošnově, kde se uskuteční 13. ročník Dnů NATO v Ostravě, Dnů Vzdušných sil Armády České republiky a výstavy leteckého průmyslu FlyIn. Hlavní letový program opět ozdobí řada navrátilců z let minulých i zcela nových vystavovatelů. Pro návštěvníky z řad odborné veřejnosti je však připraven, zejména v rámci veletrhu FlyIn, i doprovodný program složený z konference a workshopů.

Program Dnů NATO

Když americká vláda oznámila počátkem roku výrazné škrty v rozpočtu armádního resortu, bylo prakticky ihned jasné, že se Vzdušné síly Spojených států budou koncentrovat výhradně na svou obrannou funkci. Pro návštěvníky leteckých akcí to znamenalo jediné – letouny ve službách USAF se letos veřejnosti nikde neukáží.

Ačkoliv právě US Air Force byla takřka hlavním pilířem posledních ročníku Dnů NATO v Ostravě, zejména díky účasti strategických bombardérů B-52, které loni mohli návštěvníci vidět nejen na zemi, ale i ve vzduchu, i letošní ročník ukáže v České republice techniku, kterou dosud neviděli návštěvníci jiných akcí nikde ve střední Evropě.

Patrně největším lákadlem tak bude přes 73 metrů široký a 69 metrů dlouhý transportní letoun Antonov An-124 Ruslan s typickým pětiřadým hlavním podvozkem a čtyřmi motory Ivchenko Progress D-18T, zavěšenými pod hornoplošnými křídly. Byť se letoun ukáže pouze na zemi, půjde o jeho jediné letošní veřejné představení a konkrétně do Ostravy se vrátí po pěti letech. Zajímavostí je, že v právě v Ostravě byl Ruslan v barvách Aeroflotu v roce 1988 vůbec poprvé předveden československým divákům.


Foto Dny NATO v Ostravě

Šperkem letového programu tak pravděpodobně bude akrobatické vystoupení skupiny Turkish Stars na letounech Northrop NF-5, která se na Dnech NATO představí po dvou letech. Právě v roce 2011 zde skupina premiérově předvedla památné 40minutové vystoupení doprovázené dokonce trojjazyčným komentářem vedoucího skupiny a mezi diváky měla ukázka obrovský ohlas. Ten by si letos mohla získat i jiná akrobatická skupina, tentokrát původem ze Španělska, Patrulla ASPA létající na vrtulnících Eurocopter EC 120 Colibri. Ta zavítá do České republiky poprvé a shodou okolností téměř na den přesně po deseti letech od svého vzniku.

V rámci souběžné akce Dny Vzdušných sil AČR se samozřejmě opět představí tuzemské vojenské letouny v čele s JAS-39 Gripen a Aero L-159 ALCA. Na oslavu dvacetiletého výročí vzniku dvou samostatných států je navíc ve společném průletu doprovodí letouny MiG-29 a Aero L-39 Albatros slovenského letectva. Kromě toho se české gripeny opět představí v ukázce leteckého tankování ze švédské tankovací KC-130. Švédské letectvo však mimo to přiveze do Ostravy i dva unikáty – stroje Saab 37 Viggen a Saab 29 Tunnan.

Ze statických ukázek měl diváky asi nejvíce lákat alianční letoun Boeing E-3 Sentry AWACS s typickým talířovitým radarem, ale jeho účast by la z operačních důvodů na poslední chvíli zrušena. I tak bude na zemi rozhodně co obdivovat, neboť účast na akci kromě pořadatelské země potvrdila další čtrnáctka zemí. Jejich seznam včetně předvedené techniky najdete na stránce ZDE!

Příletové pokyny a informace

Pro návštěvníky akce z řad vlastním letadlem přilétnuvších pilotů (případně vystavovatelů) opět platí pokyny, z nichž bezesporu nejdůležitějším je povinnost mít rezervován příletový slot. Ten je možné rezervovat skrze rezervační systém, a to pro dny 20., 21. a 22. září. V současnosti jsou stále volná příletová a odletová okna, vypsaná vždy po třech minutách od 7 do 9 hodin SELČ.

Rezervační systém příletových a odletových slotů ZDE!

Pro přílet do Ostravy bude třeba podat letový plán bez ohledu na podmínky VFR/IFR. V poli 18 nezapomeňte vepsat číslo zvoleného slotu a toto číslo také uvést řídicímu při ohlášení se na frekvenci Ostrava Radar či Mošnov Věž (podle toho, v jaké výšce do CTR Mošnov přiletíte). V době konání akce bude v CTR vyhlášen dočasně omezený prostor a vstup do něj nebude letadlům bez letového plánu umožněn. Pro přílet je třeba být vybaven odpovídačem. V platnosti jinak zůstávají veškeré příletové pokyny a informace dle Letové informační příručky (AIP). S ohledem na objem provozu je však třeba přiletět v čase odpovídajícím přidělenému slotu s možným vyčkáváním na bodech Alfa či Bravo.

AIP LKMT TEXT 1
AIP LKMT TEXT 2
AIP LKMT Letištní mapa
AIP LKMT Mapa příletů a odletů za VFR

Parkování letadel návštěvníků bude zajištěno na travnaté ploše před hangárem letecké školy Let’s Fly a na stojánce všeobecného letectví na severním apronu. Pojíždění řídí stanoviště Mošnov Věž a na přidělenou stojánku vás dovede marshaller. Návštěvníci zaplatí 1 000 Kč poplatek, ve kterém jsou započítány letištní přistávací taxy, parkovné a dopravné v areálu letiště.

V případě špatného počasí a podaného VFR letového plánu je možné v čase přiděleného slotu přiletět i přístrojově, je-li na to letoun certifikován a pilot má platnou příslušnou doložku.

Odlety se budou řídit obdobně jako přílety. Je však třeba počítat s dostatečnou časovou rezervou a zásobou paliva i na půlhodinové vyčkávaní při pojíždění.

Pokud se nechystáte do Ostravy vlastním letadlem, ale hodláte využít jiných způsobů přepravy, najdete veškeré informace ZDE!

Doprovodný program

V rámci Dnů NATO Dnů Vzdušných sil AČR se na ostravském letišti uskuteční také veletrh leteckého průmyslu FlyIn. Tomu bude letos oproti rokům minulým vyhrazen prostor v sousedství letištního terminálu jižně od dráhy 04/22. Vzhledem k jeho oddělení od hlavního výstavního prostoru Dnů NATO je zřejmé, že je veletrh určen zejména odborné veřejnosti.

Program veletrhu bude opět čtyřdenní. Ve čtvrtek 19. září se jeho hlavní část, konference na téma Lidský faktor v malém letectví, uskuteční na půdě Institutu dopravy Fakulty strojní VŠB TU v Ostravě. Účelem konference má být zejména vytvoření prostoru pro diskusi a výměnu zkušeností s problematikou lidského faktoru v provozu letadel do hmotnosti 2 225 kg. Podrobný program konference včetně seznamu přednášejících najdete ZDE!

Páteční workshop již bude probíhat na letišti Leoše Janáčka, konkrétně v jeho odletové hale. Tématem letošního workshopu bude problematika aplikace nových evropských legislativních pravidel pro letecké školy a je určen zejména jejím zástupcům.

Po oba víkendové dny bude areál veletrhu přístupný i pro návštěvníky z řad široké veřejnosti. K přejezdu na severní vystavovací plochu bude možné využívat letištní shuttle.

Loňský ročník akce si můžete připomenout ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář