Dny NATO včera navštívilo 54 000 lidí, program dnes pokračuje

22.09.2013

Dny NATO včera navštívilo 54 000 lidí, program dnes pokračuje
Dny NATO včera navštívilo 54 000 lidí, program dnes pokračuje (Zdroj: Aeroweb.cz)

Slavnostním průletem strojů Armády České republiky s Ozbrojenými silami Slovenské republiky a následným oficiálním zahájením začaly v sobotu Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády České republiky. Z pozemních exponátů lákal podle očekávání nejvíce Ruslan, letovému programu dominovalo akrobatické vystoupení tureckých pilotů.

V jedenáct hodin proletěly nad letištěm společně taktické letky Česka a Slovenska. Průletu se účastnily české vrtulníky Mi-24 a Mi-171 společně se slovenskou helikoptérou Mi-17. Nad plochou mošnovského letiště se objevila také dvojice českých letounů L-39 Albatros s jedním slovenským strojem stejného typu. Slovenský MiG-29 doprovodily dvě české stíhačky JAS-39 Gripen a v průletu nechyběly ani české bitevníky L-159 ALCA a transportní letoun CASA C295M. Unikátní formace vznikla na počest dvacátého výročí existence obou samostatných států.

Již o necelé dvě hodiny později byly české gripeny opět ve vzduchu. Dva stroje simulovaly v Ostravě tankování za letu za asistence letounu KC-130 Hercules švédského letectva. Švédští piloti pak také předvedli pilotáž letounu Saab 105 a stroje AJS 37 Viggen – předchůdce gripenu.


Foto Jagello 2000

Jednou z nejočekávanějších ukázek bylo představení akrobatické skupiny Turkish Stars, která se do Mošnova vrátila po dvou letech. Piloti létající na nadzvukových letounech Northrop NF-5 v Ostravě předvedli bezmála půlhodinové akrobatické vystoupení. Druhou akrobatickou formací letošních Dnů NATO je Patrulla ASPA španělského letectva, která disponuje vrtulníky EC-120 Colibri.

Statickým ukázkám dominoval letoun An-124 Ruslan, který do Ostravy přiletěl přímo z Afghánistánu. Posádka stroje navíc dvakrát během dne předvedla nakládání obrněného transportéru Pandur do trupu. Na stojánce si dále bylo možné prohlédnout například britské letouny Hawk, slovenský MiG-29, belgické stíhačky F-16 MLU nebo stroje z českého leteckého arzenálu.

Podle organizátorů zavítalo v sobotu na ostravské letiště 54 000 lidí. Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády České republiky dnes pokračují druhým dnem. Program dynamických ukázek však skončí o hodinu dříve než včera, tedy v 16 hodin.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář