Stožár coby Kašparův pomník se letcům příliš nelíbí, píší petici

11.10.2013 6 příspěvků

Stožár coby Kašparův pomník se letcům příliš nelíbí, píší petici
Stožár coby Kašparův pomník se letcům příliš nelíbí, píší petici (Zdroj: Aeroweb.cz)

Poctít svého nejslavnějšího rodáka a průkopníka aviatiky Jana Kašpara 37metrovým větrným stožárem se již v květnu rozhodlo zastupitelstvo Pardubic. Některým lidem se však tato myšlenka příliš nezamlouvá a Svaz letců dokonce přišel s petičním návrhem proti tomuto rozhodnutí. Podle nich je stožár sice pěkným symbolem letectví, ale nijak nevystihuje postavu samotného letce.

"Stožár je jako symbol letectví jednoznačně pěkný návrh. My se však domníváme, že každá historická osobnost by měla být ztvárněna ve skutečné podobě, zejména v případech, kdy se jedná o snahu ukázat na zásluhy dané osobnosti," sdělil médiím předseda Svazu letců a člen petičního výboru Jaroslav Janda a dodal, že by signatáři raději před domem Magnum, původním Kašparovým rodným domem, viděli letcovu sochu s vrtulí podle návrhu, který byl porotou architektů oceněn jako druhý nejlepší.

Zastupitelstvo v čele s primátorkou Štěpánkou Frankovou oponuje, že se město přiklonilo k názoru odborné poroty a není pravděpodobné, že by se na rozhodnutí cokoliv měnilo. "Pokud se s peticí někdo obrátí na radu nebo zastupitelstvo města, budeme se tím plně zabývat," neupírá právo občanů Fraňková. "Finální rozhodnutí bude v každém případě na zastupitelích."

Pardubice vypsaly soutěž na architektonické zpracování pomníku Jana Kašpara letos v lednu. V květnu porota České komory architektů vybrala nejlepší návrhy a první z nich doporučila k realizaci. Ačkoliv původně existovala možnost, že se k jednotlivým návrhům budou moci vyjádří i občané v anketě, město v září tuto možnost nepodpořilo.

Všechny soutěžní návrhy najdete na stránkách ČKA ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Ach jo…

11.10.2013 v 15:07 Tomáš Vokatý

Podle této logiky by měl v Praze na Nábřeží Kapitána Jaroše stát vytesaný cyklista (http://cs.wikipedia.org/wiki/Bike_to_Heaven) a pod Nuselským mostem hromada zkrvaveného masa (http://is.gd/5dRbIn). Při vší úctě k pánům ze Svazu letců, ale měli by se věnovat tomu, čemu rozumí a respektovat práci ostatních tam, kde nejsou kompetetntní.

Odpovědět

RE: Ach jo…

11.10.2013 v 15:21 Adam Zuska

Tomáši, tento argument trochu nechápu. Kompetentní doporučili stožár k realizaci a socha Kašpara s vrtulí skončila druhá - rozhodně ne se záporným stanoviskem. Svaz letců naproti tomu říká, že se mu stožár nelíbí, raději by tam viděli tu druhou sochu a shání pro to podporu veřejnosti. Co je na tom špatného?

Odpovědět

RE: Ach jo…

11.10.2013 v 17:32 Jirka

Ač architekt, musím dát za pravdu kolegům letcům - je to pomník jednoho z nás (letce), nikoliv pomník rozhodující komisi architektů a papalášů co o něm rozhodli a pokud zůstal pomník v podobě postavy jako druhý, minimálně bych dal referendum na internetu kde se může vyjádřit širší veřejnost. Osobní názor: Stejně jako lampa pod Nuselákem nebo kolo zapomenutý na lampě na nábřeží možná přijde tato varianta duchaplná architektům ale normálnímu člověku těžko!!! Howk a letu zdar! Jirka

Odpovědět

Ach jo.....

14.10.2013 v 9:56 Milan

Radnice v Plzni si vymyslela instalovat do každého rohu náměstí jednu kašnu. Zvítězil návrh, který nikdo nechce, na historické náměstí se nehodí, ale odborníci rozhodli.... Proč dělat něco co lidé nechtějí, proč jako pomník dělat stožár, když historicky se vždy umisťovala socha dotyčného? Nebylo by rozumnější dát na názor lidí, kteří budou kolem podobných nesmyslů muset denně chodit?

Odpovědět

.

08.11.2013 v 12:41 Jenda

Neexistuje návrh, který se líbí všem. Soutěž proběhla korektně. Není důvod měnit rozhodnutí poroty, kde zasedali kromě odborníků i laici. Proč se někteří domnívají, že mají výhradní právo toto rozhodnutí měnit?

Odpovědět

Dotaz

08.11.2013 v 13:10 Antonín Jaroš

Proč si svaz letců nepostaví vlastní pomník Jana Kašpara? Nikdo jim nebrání udělat si cínových paňáčků s vrtulkou třeba deset! Financují snad pomník? Proč by měli mít rozhodující slovo?

Odpovědět

Přidat komentář