Nehodu Pilatusu v Belgii zřejmě zapříčinilo ulomené křídlo

20.10.2013 4 příspěvky

Nehodu Pilatusu v Belgii zřejmě zapříčinilo ulomené křídlo
Nehodu Pilatusu v Belgii zřejmě zapříčinilo ulomené křídlo (Zdroj: Aeroweb.cz)

Tragickou nehodou skončil včerejší let Pilatusu PC-6 Turbo Porter registrace OO-NAC nedaleko jihovýchodního belgického města Fernelmont. Stroj se zřítil asi deset minut po vzletu z letiště Temploux, nikdo z 11 lidí na palubě nehodu nepřežil. Bezprostřední příčinou pádu bylo pravděpodobně strukturální selhání v oblasti křídla.


Foto EPA

Očitý svědek popsal televizi RTL, že letoun "měl potíže s udržením se ve vzduchu, následně se mu ulomilo křídlo a pak začal okamžitě padat k zemi." "Část letadla se odlomila a pak zamířilo střemhlav dolů a spadlo na zem jako kámen," citovala později agentura Reuters starostu Fernelmontu Jeana-Clauda Nihoula.

Podle dostupných informací převážel Pilatus skupinku deseti parašutistů k plánovanému výsadku. Asi po deseti minutách letu mělo dojít k odtržení křídla a následnému požáru, zřejmě od jiskry v elektroinstalaci. Z letounu ještě vyskočili tři parašutisté, nepodařilo se jim však plně otevřít padák a byli později nalezeni mrtví nedaleko trosek letounu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

co na to EASA

20.10.2013 v 18:21 dalifen

No jestli se mu ulomilo křídlo, tak očekávám, že EASA s okamžitou platností uzemní všechny Pilatusy, stejně jak to promptně udělala s Blaníky.

Odpovědět

no

20.10.2013 v 20:05 showpilot

Na to bych nesázel, už delší dobu je snahou cizích výrobců letadel po jakýmikoli záminkami, zneschopňovat naše letouny, viz nesmyslné nařízení pro letouny L-410 používané v aeroklubech mít nainstalován TCAS. škoda mluvit, byl bych sprostej.

Odpovědět

Roky

21.10.2013 v 14:59 Pavel1266

Prý to byla hooodně stará mašina. Ale i tak, že by jim ulétlo křídlo? No je fakt, že taky koukám a pozoruji vzpěry, když létám s C150 a c152 z roku 1979+....hold roky jsou roky

Odpovědět

Pilatus

22.10.2013 v 4:23 Martin

Neni to poprve ,co Pilatusu uletelo kridlo.Tak jako kazde ero ma svoje limity.Pokud ma udrzbu,jak ma mit a pilot neni prase,tak neni problem.Cepy vzpera kridlo se konroluji kazdy rok a dela se NDT zavesu.

Odpovědět

Přidat komentář