ÚCL zveřejnil seznam Schválených organizací pro výcvik, je jich zatím pět

04.11.2013

ÚCL zveřejnil seznam Schválených organizací pro výcvik, je jich zatím pět
ÚCL zveřejnil seznam Schválených organizací pro výcvik, je jich zatím pět (Zdroj: Aeroweb.cz)

Úřad pro civilní letectví dnes ráno zveřejnil na svých webových stránkách seznam Schválených organizací pro výcvik (ATO - Approved Training Organization), které již získaly certifikaci podle nových evropských regulí. Od dubna 2015 budou ATO jediné organizace, ve kterých bude možné zahajovat nové výcviky.

Aktuálními držiteli oprávnění ATO jsou tedy Czech Airlines Training Centre, královéhradecká DSA, Flying Academy, operující na letištích v Praze a Brně, dále ostravský Elmontex a Alpha Aviation z pražských Letňan. Podrobný seznam dosavadních výcviků, pro které získaly společnosti certifikaci, najdete na webových stránkách ÚCL ZDE!

Postupně tak zaniká současná praxe, kdy vedle sebe fungují Organizace pro výcvik pilotů (FTO) a Registrovaná zařízení pro piloty (RZ), ve kterých lze také zahájit cestu za pilotním průkazem. Od 8. dubna 2015 bude podle přechodných opatření možné zahajovat výcviky již pouze v ATO či dříve schválených FTO při plnění nových evropských požadavků. Od roku 2017 pak budou moci cvičit nové piloty již pouze ATO.


Schéma přechodných opatření v přehledné tabulce (kliknout pro zvětšení/stažení PDF)

Zavedení ATO je důsledkem postupného přechodu na novou evropskou legislativu v oblasti výcviku letových posádek. Současné evropské předpisy JAR jsou postupně nahrazovány Nařízeními Evropské unie, vznikajícími pod hlavičkou Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA). Více o tomto tématu jsme vás informovali v článku ZDE!

Seznam certifikovaných ATO najdete ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář