EASA následuje FAA, povolí elektronická zařízení po celou dobu letu

18.11.2013

EASA následuje FAA, povolí elektronická zařízení po celou dobu letu
EASA následuje FAA, povolí elektronická zařízení po celou dobu letu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) na sebe se zásadním rozhodnutím nenechala dlouho čekat. Poté, co americký Federální úřad pro letectví (FAA) koncem října povolil používání elektronických zařízení za letu, přistoupí agentura ke stejnému kroku údajně ještě do konce listopadu. Konečný stav pak bude záležet na přístupu jednotlivých aerolinek.


Foto Apex.aero

Otevírá se tím cesta, aby mohli cestující nerušeně používat tablety, telefony, čtečky či různé hudební přehrávače v módu "letadlo" po celou dobu letu, tedy i při pojíždění, vzletu a přistání. Toto omezení však bude nadále trvat pro notebooky a jiné větší kusy elektroniky, které by v případě nouze představovaly nebezpečí kvůli své hmotnosti.

V každém případě bude záležet na konečném postupu jednotlivých přepravců. Ti připravované změny veskrze vítají a podle veřejných vyjádření řady z nich jde jednoznačně o vstřícný krok směrem k cestujícím, čehož si cení.

EASA také iniciovala dlouhodobější proces, jehož výsledkem by mělo být volné používání přístrojů využívajících sítě GSM, UMTS a LTE - tedy stavu, kdy bude možné za letu i telefonovat či využívat mobilního internetového připojení díky palubním přijímačům a vysílačům. Nová legislativní úprava zmiňující konkrétní kmitočtová pásma pro palubní provoz těchto služeb již vyšla jako prováděcí rozhodnutí 2013/654/EU.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář