Ministerstvu dopravy USA se nelíbí, že by lidé mohli za letu telefonovat

16.12.2013

Ministerstvu dopravy USA se nelíbí, že by lidé mohli za letu telefonovat
Ministerstvu dopravy USA se nelíbí, že by lidé mohli za letu telefonovat (Zdroj: Aeroweb.cz)

Postupné uvolňování pravidel pro používání osobní elektroniky (PED) na palubách dopravních letadel ve Spojených státech i v Evropě nevzbuzuje všude takové nadšení, jaké dali najevo častí cestující a značná část veřejnosti například v diskusích na sociálních sítích. Americké ministerstvo dopravy totiž vyjádřilo své pochybnosti nad možností cestujících za letu telefonovat a uvažuje o vlastním zákazu.


Foto Apex.aero

Problém se netýká ani tak používání PED přístrojů k práci, poslechu hudby či sledování filmů - které je nově možné i během pojíždění, vzletu a přistání, ale konkrétně možnosti telefonování během letu, o kterém se uvažuje jako o dalším postupném kroku. V USA tomu momentálně brání především stále platné nařízení Federální komise pro komunikace (FCC), která však již oznámila, že otevře veřejnou diskusi k odstranění tohoto zákazu.

Podle včerejšího prohlášení amerického ministra dopravy Anthonyho Foxxe se ovšem zdá, že budoucnost telefonování v letadlech není zdaleka tak jistá. "V posledních týdnech jsme slýchali řadu pochybností ze strany aerolinek, cestujících, palubních průvodčích, členů Kongresu a dalších lidí, kteří nejsou nápadem telefonování během letu nijak nadšeni - a své pochybnosti mám i já," přiznal ministr a doplnil, že jeho resort může v krajním případě přijít s vlastním zákazem.

Takový plán se nesetkal s pochopením předsedy FCC Thomase Wheelera. "Jsem ten poslední na světě, kdo by chtěl během letu poslouchat hovory cizích lidí," poznamenal Wheeler, "ale je třeba brát v úvahu technologický pokrok. Případné telefonování za letu by mělo ministerstvo řešit v mezích technických pravidel, nikoliv pravidel užívání. A pokud to technologický problém není, vláda by neměla podobným způsobem zasahovat."

Mohlo by vás zajímat

Témata

EASA


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář