Teror představuje rostoucí hrozbu pro letecký průmysl

15.08.2006

Celosvětový letecký průmysl a doprava se už vzpamatovává z turbulence kolem odhalených připravovaných teroristických útoků v Británii v polovině srpna 2006, ale rozhodně se nedá mluvit o „jasné obloze“, když oblast bezpečnosti létání musí vydávat víc a víc peněz a cestující se modlí, aby let přežili.

Teror představuje rostoucí hrozbu pro letecký průmysl
Teror představuje rostoucí hrozbu pro letecký průmysl (Zdroj: Aeroweb.cz)

„Bohužel, sešlo se tady víc nepříjemných faktorů. Rizika teroristického útoku neustále vzrůstají, ceny paliv jsou nevyzpytatelné a to představuje značné problémy pro celý letecký přepravní průmysl," uvedl Philip Baggaley, analytik letecké dopravy v agentuře Standard and Poor's.

 

Řada cestujících se může nechat odradit přehnanými bezpečnostními kontrolami a opatřeními na letištích a u leteckých společností. USA a další země nyní zakázaly brát si s sebou do kabiny nápoje, zatímco Británie nedovoluje vůbec žádná příruční zavazadla, zejména ne tašky, notebooky, mp3 přehrávače ani jiná elektronická zařízení. Do kabiny si cestující smí vzít pouze cestovní doklady a léky, to všechno v průhledném obalu.

„Odbavení na transatlantických letech je opravdu ďábelské," míní Jean-Claude Baumgarten, prezident Světové rady cestování a turistiky a dodal, že „cestující teď stráví mnohem víc času čekáním ve frontách na odbavení."

Zdržování při odbavení se dotkne zejména obchodníků, kteří se letecky přepravují prakticky denně a mají jen kufříky u sebe v kabině, které se samozřejmě nesmějí ztratit a ani se na ně nemůže zdlouhavě vyčkávat při výdeji zavazadel po příletu na cílové letiště.

Na letištích po celém světě se začaly nyní plnit odpadkové koše přenosnými lahvemi s pitím, zubními pastami či zčásti použitými parfémy.

Michael Silverstein, senior viceprezident Boston Consulting Group, uvedl, že jej ostraha přinutila dát ruce vzhůru kvůli jeho zubní pastě, deodorantu a gelu na vlasy před jeho odletem z Chicaga do New Yourku. „Říkal jsem si, že se nemohu ani upravit před důležitým jednáním, co si asi klient pomyslí? Uvažoval jsem dokonce o zrušení svého letu, ale ono by to znamenalo, že tím uznávám vítězství teroristů," řekl rozzlobeně Silverstein.

 

Americký ministr vnitra Michael Chertoff řekl, že bezpečnostní složky teď vypracovávají plán, jak přísná kontrolní opatření pokud možno zmírnit a zlepšit tak cestovní komfort cestujícím.

Ovšem britský ministr dopravy Douglas Alexander byl už méně optimistický a uvedl, že přísná bezpečnostní opatření budou trvat tak dlouho, jak bude situace vyžadovat. Jean-Claude Baumgarten si dokonce myslí, že britské úřady nyní budou ještě ve svých opatřeních přitvrzovat alespoň několik následujících měsíců, jenže pro vychytralé teroristy jsou aerolinky prostě vždy zranitelné.

„Největší rizika platí pro British Airways a další britské vlajkové dopravce, dokud budou letadla vděčným cílem pro teroristy," řekl Nick van den Brul, letecký analytik v Exane BNP Paribas v Londýně.

Zdroj: China Daily

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář