ŘLP spustilo betaverzi VFR manuálu, od května nahradí část AIPu

09.01.2014 7 příspěvků

ŘLP spustilo betaverzi VFR manuálu, od května nahradí část AIPu
ŘLP spustilo betaverzi VFR manuálu, od května nahradí část AIPu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Podle plánu dnes Letecká informační služba Řízení letového provozu ČR (LIS ŘLP) spustila na svých stránkách zkušební webovou betaverzi nové aplikace VFR manuál. Jejím cílem je poskytnout ucelený přehled o provozních podmínkách ve FIR Praha a na českých letištích jednotnou a moderní formou. Od 1. května 2014 aplikace zcela nahradí část Letové informační příručky AIP VOL III (AD4, VFR letiště).

"Cílem VFR manuálu je poskytnout uživateli vzdušného prostoru LKAA ucelený přehled o pravidlech a postupech důležitých pro VFR provoz ve FIR Praha, informace o VFR letištích a výběr informací důležitých pro VFR provoz na letištích IFR. Je to státem garantovaná publikace a jeho aktualizace budou probíhat ve stejných intervalech jako aktualizace AIP ČR," stojí v Leteckém informačním oběžníku AIC C 39/13, který spuštění VFR manuálu koncem loňského roku oznamoval.

Webová aplikace v sobě sdružuje textové i obrazové údaje o provozních podmínkách, letištích, poplatcích i ostatních službách, jako jsou možnosti občerstvení, ubytování, dostupnost maziv a pohonných hmot atd. VFR manuál vznikl jak v českém, tak v anglickém jazyce, a měl by se tak stát efektivním pomocníkem i zahraničním návštěvníkům vzdušného prostoru ČR.

Náměty na úpravy VFR manuálu a hlášení chyb je možné posílat do 18. března 2014 na adresu ais@ans.cz.

ze stránek VFR manuálu

VFR manuál bude až do konce dubna pouze na webu ve zkušebním provozu. Od 1. května bude distribuován také na CD a v tištěné podobě ve formátu listů velikosti A5 a v tento den zároveň skončí platnost části AIP AD4.

Zásadní informací ovšem může být, že oficiálně platná má být podle zmíněného oběžníku pouze verze VFR manuálu na CD či v tištěné podobě; webová aplikace má být pouze informativního charakteru. Pro "legální" létání bude proto nutné zafinancovat CD či tištěnou verzi VFR manuálu.

VFR manuál najdete na stránkách ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Takže krok zpět?

09.01.2014 v 15:26 Vojta

Jestli je pravda, že jediný oficiální zdroj pro předletovou přípravu bude nějaké cdčko, tak to vnímám jako obrovský krok zpět a totální nekompetentnost lidí, kteří toto vymysleli. Svět jde cestou, aby vše bylo co nejvíce přístupné online a my si budeme hrát na cédéčka... Zajímalo by mě, co je vlastně cílem té nové aplikace. Co to má přinést pro běžného uživatele-pilota? Pokud zvýšit bezpečnost, poskytnout více užitečných informací bezplatně každému v nějaké lepší formě, tak nerozumím proč by to nemohlo být online garantované jako oficiální zdroj. Podobně jako dnes. Jestli je ale primárním cílem cédéčka prodávat a na tom vydělávat, tak pak to chápu. Jsou ale informace, které by měl podle mě každý stát veřejně a bezplatně zveřejnit a to je AIP. Už proto, že to nepoužívají pouze našinci a už vidím nějakého cizince jak si nejprve nechá poslat cedečko, aby věděl, jak tu má vlastně lítat... To je nějaká blbost. Zajímavá by byla nějaká oficiální odpověď na tuto problematiku. Obávám se doby až někoho napadne prodávat NOTAMy, METARy, radary, satelity a další. Naštěstí toto nejde vydávat na cédéčkách... i když u nás... :-)

Odpovědět

RE: Takže krok zpět?

09.01.2014 v 15:46 Ondra

"Obsah těchto webových stránek má pouze informativní charakter. Za oficiálně platné jsou považovány pouze informace zveřejněné v tištěné podobě a na CD vydaných ŘLP ČR, s.p., Leteckou informační službou." Toto je dnes uvedeno na úvodní stránce AIPu. Tedy podle mě zůstává situace úplně stejná jako doteď.

Odpovědět

Garantovani

09.01.2014 v 16:00 Karel

Vojta: A neni nahodou uz dneska online AIP negarantovano? Ja myslim ze jo - oficialni je jen tisteny nebo na CD. Navic, v objezniku se pise ze jen cast VOL III (AD 4) z AIP bude nahrazena timhle manualem, coz vypada jako alternativa "Databaze letist". Ono je trochu problem neco garantovat online, protoze mezi vydavatelem dat a tvym prohlizecem muze neco nebo nekdo data zmenit. Uz treba jen zavirovane PC nebo plugin v prohlizeci. Takze docela chapu, ze RLP nechce online materialy oficialne garantovat...

Odpovědět

RE: RE: Takže krok zpět?

09.01.2014 v 16:29 Adam Zuska

Takže drobná úprava a poděkování Ondrovi za všímavost. Oproti současnosti to změna není, tudíž asi ani krok zpět. Stejně tak ale souhlas s Vojtou - distribuovat dnes něco přes CD mi přijde jako zaspání doby. I kdyby to mělo být online ke stažení (klidně zpoplatněné), přijde mi to modernější než distribuce na CD, když polovina dnešních zařízení, kde lze použití té aplikace předpokládat, už ani nemá mechaniku...

Odpovědět

Garance na webu

09.01.2014 v 20:05 Štěpán

"Ono je trochu problem neco garantovat online, protoze mezi vydavatelem dat a tvym prohlizecem muze neco nebo nekdo data zmenit." Koupím certifikát pro doménu a hotovo, takových aplikací s nutností garance dat je hromada. V této podobě mi přijde škoda to separovat na další místo mimo klasického AIPu - při létání budu hledat IFR letiště, nebo tratě, jinde než VFR :-(

Odpovědět

Garantování

09.01.2014 v 23:13 Tom

No nevím. Distribuce přes CD mi připadne tak neuvěřitelně nešikovná, že si pořád myslím, že to nikdo nemůže myslet vážne. Garantování informací poskytovaných přes web podle mě dneska není problém. Důkazem jsou např. on-line bankovní služby. A ty jsou mimochodem zpoplatněné (pokud někomu jde o ten výdělek). Pochopitelně, AIP je dneska oficiálně taky jen přes CD nebo tištěný. Taky neznám nikoho, kdo by ho doma měl.

Odpovědět

Garantování

10.01.2014 v 20:40 Vojta

No jasně, tak jsem to myslel. Přijde mi, že místo toho, aby se tvořilo něco podle požadavků a poptávky uživatelů se vytvořilo něco, co nemá moc smysl. Vždyť v dnešní době chytrých mobilů, tabletů, noteboků a jiných internetu používajících přístrojů by mělo být všechno, co potřebujeme k létání dnes a denně, dostupné online. Stejně jako používáme NOTAMy, METARy, AisView, ibs.rlp.cz, apod., tak používáme i online AIP. Neznám nikoho, kdo by si domu pořizoval tištěnou nebo CD verzi AIPu, kvůli počasí volal CHMU a kvůli NOTAMům a AUP otravoval někoho na ŘLP. Ať mi nikdo netrdí, že nejde garantovat správnost dat. Všechno jde, když se chce. Ono se ale asi moc nechce. Například v tom AisView svítí, že jde o garantované informace. Tak ono to občas jde a občas ne... Nemohl by se nám někdo z ŘLP k tomu vyjádřit?

Odpovědět

Přidat komentář