Příčiny omylu pilotů Southwestu zatím vyšetřování neobjasnilo

15.01.2014

Příčiny omylu pilotů Southwestu zatím vyšetřování neobjasnilo
Příčiny omylu pilotů Southwestu zatím vyšetřování neobjasnilo (Zdroj: Aeroweb.cz)

Posádka společnosti Southwest Airlines, která v neděli přistála na špatném cílovém letišti, je podle mluvčího aerolinky na placené dovolené a brzy ji čeká výslech. Teprve poté lze očekávat první oficiální informace z vyšetřování incidentu, který téměř dokonale kopíruje událost starou ani ne dva měsíce, při níž si podobně spletli destinaci piloti nákladního Boeingu 747-400 Dreamlifter v kansaské Wichitě.

Jako důležitá okolnost se prozatím jeví fakt, že byl během letu v kokpitu na jump seatu další člověk, další zaměstnanec společnosti. Aerolinka prozatím jeho přítomnost v kokpitu komentovat nechtěla. Zároveň uvedla, že pochybení pilotů je jen těžko pochopitelné, neboť kapitán je u společnosti zaměstnán již více než 15 let a první důstojník zastává profesi dopravního pilota přes 13 let.

Boeing 737-700 se 124 lidmi na palubě mířil z chicagského letiště Midway na Bransonovo letiště (KBBG) v Missouri. Místo toho však letoun dosedl na dráhu 12 nedalekého letiště Grahama Clarka, jejíž délka je však téměř poloviční oproti ranveji 14/32 v Bransonu. Cestující později vypověděli, že se po zastavení letounu kabinou šířil pach spálené gumy, letoun se nakonec podařilo zastavit na samotném prahu dráhy.

Jedná se tak o již druhý incident v krátké době. 21. listopadu Dreamlifter registrace N780BA s dvěma piloty na palubě údajně prováděl GPS/RNAV přiblížení na dráhu 19L McConnellovy letecké základny (KIAB). Po přistání na dráhu oznámili piloti záměr uvolnit dráhu po pojezdové D, načež zmatený řídicí na věži letiště KIAB posádce oznámil, že se nachází ještě osm námořních mil od základny. Až poté si posádka svůj omyl uvědomila. O celém incidentu jsme vás informovali ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář