Spike Aerospace chystá výrobu nového nadzvukového bizjetu

04.02.2014

Spike Aerospace chystá výrobu nového nadzvukového bizjetu
Spike Aerospace chystá výrobu nového nadzvukového bizjetu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ačkoliv se současný letecký průmysl více než na překonávaní rychlostních milníků zaměřuje především na úspory nově vyvíjených strojů ve všech ohledech jejich funkčnosti, snaha hrstky společností o skutečný technologický pokrok dává i nadále vzniknout řadě futuristických konceptů. Jednou z takových společností je i Spike Aerospace, jejíž S-512 Supersonic Jet by měl vzlétnout v roce 2018.


Foto Spike Aerospace

Bostonská inženýrská společnost aktuálně hledá strategického partnera, který by se svou investicí podílel zejména na výrobě navrženého nadzvukového bizjetu. Ten pojme 12-18 lidí, které přepraví rychlosti až 1,8 Machu na vzdálenost 4 000 námořních mil. Cenovka, která by měla na nových letounech S-512 viset, zřejmě ukáže částku kolem 80 milionů dolarů (1,6 miliardy korun). Veřejnou prezentaci projektu společnost chystá na letošní výstavu AirVenture v Oshkoshi.

Spike Aerospace se tak řadí po bok dalších výrobců jako Hypermach Aerospace či Aerion. Vývojem supersoniků se také zabývá americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ve spolupráci s firmami Boeing a Lockheed Martin.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář