V kokpitech malých letadel přibudou ukazatele úhlu náběhu

06.02.2014

V kokpitech malých letadel přibudou ukazatele úhlu náběhu
V kokpitech malých letadel přibudou ukazatele úhlu náběhu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ke zvýšení bezpečnosti "malého" létání by mohl přispět nový doplněk v kokpitu - ukazatel úhlu náběhu. Jeho budoucí výrobu a využití v letounech všeobecného letectví posvětil americký Federální letecký úřad (FAA). Rozhodnutí FAA se sice vztahuje pouze k letounům vyráběným v USA a není navíc nikterak závazné, průzkumy ve spojených státech však naznačují, že je o tento nový bezpečností prvek zájem.

“Odstranili jsme hlavní překážky, aby si piloti mohli do kokpitů přidat nový prvek zvyšující bezpečnost," uvedl k významnému zjednodušení původního předpisu, který specifikoval výrobu a užití indikátoru například ve stíhacích letounech, ředitel FAA Michael Huerta. "Tyto ukazatelé poskytují pilotům přesné informace a mohou pomoci předejít řadě zbytečných nehod."

Výhodou ukazatelů úhlu náběhu má být podle FAA především schopnost podávat věrné informace o obtékání daného letadla vzduchem, což může být účinnou preventivní funkcí zejména při vzletu či přistání. FAA však také jednoznačně uvádí, že se nejedná o náhražku za klasický systém varování před pádem, kterým jsou letadla v současnosti vybavena.

Otázkou je, který z výrobců letadel se k vývoji těchto ukazatelů odhodlá jako první a otevře tím cestu ostatním. Ačkoliv průzkumy mezi americkými piloty naznačují, že by byl o tyto ukazatele v kokpitu zájem, jejich vývoj, výroba a zavedení bude alespoň zpočátku vyžadovat nemalou investici.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář