Boeing 747 létá už 45 let, jeho historie přitom zdaleka nekončí

10.02.2014

Boeing 747 létá už 45 let, jeho historie přitom zdaleka nekončí
Boeing 747 létá už 45 let, jeho historie přitom zdaleka nekončí (Zdroj: Aeroweb.cz)

Psala se neděle 9. února 1969, když se z letiště v Paine Field vůbec poprvé vznesl na dlouhou dobu největší dopravní letoun na světě Boeing 747. "Obr", který toho dne kroužil nad Seattlem, dokázal přepravit přes 500 lidí v klasické třídě a další potom v první třídě, situované nevšedním způsobem do prvního patra za kokpit. Ačkoliv by měl letoun svým typickým hrbem připomínat spíše velblouda, jeho velikost ho v očích veřejnosti spojovala se slonem, podle nějž dostal svou neodbytnou přezdívku Jumbo Jet.

File:Ba b747-400 g-bnle arp.jpg
Foto Wikipedia

Když ve službách společnosti Pan Am zahájil Boeing 747 poprvé linkovou přepravu na trase New York-Londýn, svět se právě seznamoval s naprosto jiným revolučním strojem - Concordem. Všeobecně se předpokládalo, že rychlost zvítězí a budoucnost letecké dopravy bude výhradně nadzvuková. Tzv. ropná krize a stále se zvětšující důležitost ekonomiky provozu však nakonec razantně zamíchala kartami. Zatímco s dvacítkou vyrobených Concordů se nebe zřejmě natrvalo rozloučilo, Boeingů 747 se vyrobilo přes 1 400 kusů nejrůznějších verzí a číslo stále není konečné.

Zatím posledním verzí veleúspěšného letounu je verze 747-8, která poprvé vzlétla v roce 2010. Vzhledem ke své velikosti a pomyslné majestátnosti není náhodou, že letoun našel své uplatnění například také coby americký prezidentský speciál Air Force One.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář